Zanimljiva povijest

U lipnju na aukciji najstarija boca whiskeya čiji je originalni vlasnik bio bankar J.P. Morgan

Tihomir Ivka

Foto: Skinner Auctioneers

Foto: Skinner Auctioneers

Vjeruje se da je njegov sin Jack Morgan ovu bocu poklonio Jamesu Byrnesu, kongresmenu iz Južne Karoline, a dvije sestrinske boce Franklinu D. Rooseveltu (koji je Morganov daleki rođak) i Harryju S. Trumanu sredinom 2. svjetskog rataRijetke, stare boce alkoholnih pića nisu rijetkost na aukcijama i mogu postići milijunske iznose. No, samo jedna se može pohvaliti epitetom najstarije. Ako je suditi prema navodima i istraživanju aukcijske kuće Skinner Auctioneers, najstarija poznata boca whiskeya na svijetu je Old Ingledew distilerije  Evans & Ragland iz američke Georgije. Prvotno se mislilo da je whiskey  flaširan negdje sredinom 1850-ih godina no laboratorijski testovi pokazali su da je mnogo stariji i datira negdje između 1763. i 1803.


Upravo ta boca naći će se na aukciji Skinner Auctioneers u lipnju.


Moguće da je viski još stariji, budući da je prvo odležavao u hrastovim bačvama, a zatim je bila ustaljena praksa da se čuva u velikim staklenim demižonima prije nego što je punjen u boce.
Navodi se da je bocu originalno kupio slavni financijer John Pierpont (J.P.) Morgan tijekom jednog od njegovih čestih posjeta Georgiji. Vjeruje se da je njegov sin Jack Morgan ovu bocu poklonio Jamesu Byrnesu, kongresmenu iz Južne Karoline, a dvije sestrinske boce Franklinu D. Rooseveltu (koji je Morganov daleki rođak) i Harryju S. Trumanu sredinom 2. svjetskog rata.


Ove dvije posljednje boce su vjerojatno popijene, dok je kongresmen Byrnes svoju poklonio prijatelju i susjedu Francisu Drakeu. To da je boca ostala kod Drakeovih nedirnuta u tri naraštaja ima se zahvaliti slučaju. Naime, Francis Drake i njegovi nasljednici pili su isključivo škotski whiskey, pa je ovaj „američki“ preživio na polici toliko dugo vremena. Skinner Auctioneers procjenjuju da će na online aukciji između 22. i 30 lipnja za njega postići cijenu između 20 i 40 tisuća dolara.


Što nije malo, ali je sitnica u odnosu na, recimo,  bocu Macallan Fine and Rare 60 Year Old koji je stekao status najskuplje boce viskija ikad prodane na aukciji, kada se 2019. prodao za rekordnih 1,9 milijuna dolara u Sotheby’su u Londonu.


Izgleda da kad govorimo o whiskeyu i cijenama povijest pojedine boce i sentimenti su sporedni, najviše se cijeni kvaliteta sadržaja.