Veterinari nemaju objašnjenja

Čudnovati slučaj indijske farme: Stručnjaci šokirani kokošjim jajem koje ima zeleni žumanjak

Sanda Milinković

Foto/Facebook

Foto/Facebook

Farmer kaže da imaju isti okus kao i ona "normalna"Ovih dana društvenim mrežama kruže fotke kokošjeg jaja sa zelenim žumanjkom. Iako se isprva mislilo da je riječ o photoshopu, fotke su praćene sve do njihova originalnog vlasnika Aka Shihabudheen.


Shihabudheen je farmer iz Malappurama koji potvrđuje da neke od njegovih kokoši doista imaju jaja sa zelenim žumanjkom. Da potvrdi svoje tvrdnje, mladi je farmer objavio i video u kojem razbija jaje i otkriva tamni zeleni žumanjak.


Nedavno je novinarima kazao da su ga kontaktirali veterinari iz čitave Indije koji su pokazali zanimanje za ovo neobično jaje. Tvrdi da je jednako šokiran kao i oni zbog zelenog žumanjka.
“Prije devet mjeseci smo uočili prvo takvo jaje od kokoši s naše male farme peradi kraj kuće. Bili smo šokirani i nismo koristili jaje za konzumaciju. Sva jaja te kokoši su bila ista i počeli smo ih inkubirati. Od šest pilića koja su se izlegla iz tih jaja, nekoliko ih je već počelo donositi jaja koja također imaju zeleni žumanjak”, kaže farmer.


 Dodaje da su on i njegova obitelj kasnije probali takvo jaje te da nisu imali nikakve neobične simptome. Kaže da jaje ima jednaki okus poput onih “normalnih”.


Indijski mediju pišu da su veterinari zaokupljeni ovom neobičnom bojom žumanjka. Stručnjaci Veterinarskog fakulteta i životinjskih znanosti Kerala, posjetili su farmu ne bi li i sami vidjeli kokoši i jaja te uzeli uzorke za analizu u laboratorijima.


“Počeli smo s testiranjima da otkrijemo koji se uzrok krije iza ovoga. To je rijedak fenomen i postoji visoka mogućnost da bi uzrok mogla biti hrana koja se daje pticama”, kazao je doktor Sankaralingam, asistent profesora navedenog fakulteta.


Shihabudheen sumnja da je uzrok hrana jer kaže da perad hrani rižom i kokosovim uljem te organskim kuhinjskom otpadom pa s nestrpljenjem očekuje rezultate testiranja, prenosi Oddity Central.