Statična scena

Still Tattoo u subotu u Palachu: Izložba tetoviranih ljudi u praznom prostoru

Sanda Milinković

Foto: NATAŠA RADOVIĆ

Foto: NATAŠA RADOVIĆ

Projekt Mije Mohorić i Nataše Radović obogaćen je i i tribinom o riječkoj tattoo sceniU Palachu će ove subote biti predstavljen Still Tattoo projekt koji se sastoji od dva dijela – umjetničkog/izložbenog jednodnevnog čina i tribine.


Rijeka Tattoo Expo, međunarodna konvencija koja okuplja tattoo umjetnike i poklonike tetoviranja, slavi deseti rođendan i tim povodom planira realizirati nekoliko događanja. Iako je epidemiološka situacija poremetila tijek za čitavih godinu dana, ipak je prvi u nizu slavljeničkih događanja dočekao svoje svjetlo dana.


Živa slika


Still Tattoo autorski je projekt Mije Mohorić i Nataše Radović koje su se upoznale radeći skupa u produkcijskom timu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.
– Godinama sam u glavi imala ideju da želim izložiti tetovirane ljude u praznom prostoru, ali nisam znala kako to provesti u djelo, a da ne bude dosadno i statično. Nemam razvijen taj »umjetnički« dio mozga i tu je u priču došla moja Nataša, kaže Mia.


Nataša je dotjerala i usavršila postojeću ideju te joj dodala umjetničku notu. Sam čin izvedbe izgledat će kao »živa slika«, odnosno statična scena s odabranim sudionicima koji će nepokretni i šutljivi biti pažljivo postavljeni na pozornicu i u prostor Palacha sa što izloženijim tetovažama.


still_tattoo

Foto: NATAŠA RADOVIĆ


Još (uvijek) život


Tableau vivant (francuski: [tablo vivɑ̃]; često skraćen na tableau), odnosno »živa slika«, statična je scena koja sadrži jednog ili više glumaca ili modela. Stacionarni su i šutljivi, obično u kostimima, pažljivo postavljeni, s rekvizitima i/ili scenografijom, a mogu biti i kazališno osvijetljeni. Time se kombiniraju aspekti kazališta i vizualne umjetnosti.


»Still life« (eng.) znači mrtva priroda – likovni izraz za umjetničko djelo koje prikazuje uglavnom nežive predmete, uglavnom uobičajene predmete koji su ili iz prirode (hrana, cvijeće, mrtve životinje, biljke, kamenje, školjke itd.) ili umjetni (piće, naočale, knjige, vaze, nakit, kovanice, lule itd.). Igrajući se jezikom – doslovan prijevod s engleskog mogao bi biti i ukočen, nepomičan (still) život (life).


– Nama se »Still« najviše svidio kao prilog, jer tada »Still life« znači – »Još (uvijek) život«, kažu nam Mia i Nataša.


Osim umjetničkog djela programa koji se u ovoj formi prvi put javlja u Rijeci, ali prema saznanjima naših sugovornica i ostatku Hrvatske, u subotu će u Palachu biti održana i tribina o riječkoj tattoo sceni koju će voditi Mia, producentica i organizatorica Rijeka Tattoo Expa. O sceni će govoriti troje izuzetnih riječkih tattoo artista – Anja Ferenčić, Vedran Vičević Vic i Adam Gugić.Cilj tribine


Usto, očekuje vas i pokoje iznenađenje pa svakako vrijedi posjetiti ovo zanimljivo događanje.


Cilj tribine, ali i ostatka programa jest progovoriti o tetoviranju kao vrsti umjetnosti koja se i dalje vrlo često marginalizira. Tetovirati je teško, zahtjevno i svaki put platno je drukčije jer svačija koža zahtjevna je na specifična način, a uz to prostora za greške i popravke nema. No umjetnička djela koja na koži nastaju, uza svu svoju raskoš i posebnost pričaju i osobne priče onih što ih nose cijeli život.


Besplatan ulaz

Still Tattoo u Palachu počinje u 16 sati, a tribina je predviđena za 20 sati u Kružnoj ulici ispred Palacha ako to vremenski uvjeti dozvole (u slučaju kiše tribina seli također u Palach). Ulaz je slobodan na oba programa.