About Time: Fashion and Duration

Izložba o povijesti i razvoju mode u muzeju Metropolitan

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Nakon šestomjesečnog odgađanja, u New Yorku konačno otvorena izložba "O vremenu: Moda i trajanje"U njujorškom muzeju Metropolitan otvorena je šest mjeseci odgađana izložba koja pripovijeda povijest i razvoj mode u proteklih 150 godina. Otvorenje izložbe pod naslovom »About Time: Fashion and Duration« (O vremenu: Moda i trajanje) bilo je predviđeno u svibnju kada je muzej planirao obilježiti 150. rođendan, no pandemija koronavirusa krivac je za odgodu.


Izložba prikazuje evoluciju mode od 1870. godine do danas kroz vremensku crtu predstavljenu odjevnim predmetima koji su postali ikone pružajući tako uvid u to kako se moda s vremenom mijenjala. Zanimljivo je da kreacije neće biti predstavljene kronološki, već namjerno vremenski ispremiješane kako bi se istaknula ciklična priroda mode tijekom godina.


– Izložba uzima u obzir prolaznost mode te uključuje povratke u prošlost i skokove u budućnost, objasnio je ravnatelj muzeja Max Hollein.
Prikazom više od 33.000 odjevnih predmeta i modnih dodataka autori su ostvarili dijalog između prošlosti i sadašnjosti.
Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Christian Dior, Karl Lagerfeld i Donna Karan samo su neki od modnih dizajnera predstavljeni na izložbi koja će biti otvorena do 7. veljače. Na izložbi će tako, primjerice, biti moguće vidjeti haljine iz druge polovice 19. stoljeća, večernje haljine Else Schiaparelli iz 1939. godine, haljine inspirirane danskom princezom Aleksandrom, slavne kreacije Alexandera McQueena, kreacije Louisa Vuittona, Chanela, Normana Norella, Virgila Abloha, Jeanne Lanvin, Jonathana Andersona, Huberta de Givenchyja…


Nakon zatvaranja u borbi protiv pandemije u proljeće u prvom valu, Metropolitan Museum ponovo je otvoren od kraja kolovoza za smanjeni broj posjetitelja i uz poštovanje higijensko-zaštitnih mjera.