IN MEMORIAM

Nino Cerruti: Dizajner koji je promijenio modu

Sandy Uran

Foto: iStock

Foto: iStock

Cerruti je za istinske ljubitelje talijanskog modnog stila bio puno više od dizajnera. Nazivali su ga gospodinom modeLjubitelji iskonske elegancije znaju što znači ime kreatora Nina Cerrutija – modnu osviješćenost i inovativnost. Nažalost, svijet mode izgubio je veliko ime talijanske modne scene. U 92. godini preminuo je modni dizajner Nino Cerruti koji je svoju eru obilježio uvođenjem modnog izričaja znanog kao »casual chic«, te tako što je u mušku visoku modu sedamdesetih godina prošloga stoljeća uveo jaknu na kopčanje.


Vlastitu modnu kuću utemeljio je 1967. u Parizu, a njegovao je i obiteljsku tradiciju, tvrtku za proizvodnju vunenih odjevnih predmeta – Lanificio Fratelli Cerruti, koju je 1881. godine osnovao njegov pradjed.


MODA U GENIMA


Rođen je 25. rujna 1930. u Bielli i nakon smrti oca Silvija, kad mu je bilo 20 godina, morao je napustiti studij filozofije i odustati od svog sna da postane novinar kako bi preuzeo obiteljsku tekstilnu tvornicu. No moda je bila utkana u njegov genetski kod. Počeo je istraživati kvalitetu tkanina te je tako svojim modelima podario kvalitetu materijala u sinergiji s vrhunskim dizajnom, što ga je proslavilo. U nekoliko godina postigao je velik uspjeh.
To se zbilo već 1957. godine, kad je postigao svjetski uspjeh kad se u modnoj meki, Milanu, predstavio linijom odjeće Hitman. Godine 1962. u partnerstvu s Osvaldom Testa utemeljio je marku Flying Cross, prvi Designer Line. Pet godina kasnije inaugurirao je prvi butik Cerruti 1881 na Place de la Madeleine u Parizu.


Upravo u tom razdoblju u njegovoj »tvornici vune«, Lanificio Fratelli Cerruti, sredinom šezdesetih godina prošloga stoljeća, započeo je rad s mladim talentiranim modnim snagama koje će obilježiti daljnja desetljeća talijanske, ali i svjetske modne scene. U vrijeme talijanskog »slatkog života«, glumačka diva iz istoimenog filmskog naslova, Anita Ekberg, nakon velikog uspjeha postignutom ulogom u filmu »Slatki život«, za pojavljivanje na gala domjenku u Rimu odjenula je večernju haljinu s potpisom Cerruti.


Richard Gere i Julia Roberts u »Zgodnoj ženi«, Foto: Screenshot


SVESTRAN I POSEBAN


U 60-ima upoznaje tada malo poznatog modnog kreatora Giorgia Armanija koji je bio četiri godine mlađi od njega i nudi mu posao muškog modnog kreatora u njegovoj tvrtki. Tandem koji je snažno obilježio svijet mode razišao se deset godina poslije, nakon Armanijeve odluke da 1975. osnuje vlastitu modnu kuću. Cerruti nastavlja svojim putem, a u modnim je analima zabilježeno da je u mušku visoku modu uveo 1970-ih prvu jaknu na kopčanje, koju je »dekonstruirao« i učinio udobnijom, te je njegova linija sportske odjeće doživjela veliki uspjeh 80-ih. U to vrijeme krenuo je u osvajanje modnog tržišta u Japanu i SAD-u.


Dokazao je tako da nije samo izvrstan modni kreator, već i iznimno sposoban poslovni čovjek. Tih »ludih 60-tih« osmišljava i žensku kolekciju, a 1975. modna linija Hitman započinje s proizvodnjom i distribucijom pletenine, košulja i casual linije modnom markom Cerruti 1881 Brothers. Osamdesetih je posvećen stvaranju sportske linije čiju okosnicu čine odjevni predmeti za teniski teren i skijaške staze. U to vrijeme sponzorira vrhunske sportaše, poput američkog teniskog asa Jimmyja Connorsa i švedskog skijaša Ingemara Stenmarka.


Kreator koji je 2000. primio počasni naslov viteza rada, bio je 1994. i službeni dizajner Ferrarijeve ekipe u utrkama Formule 1. Godine 2001. je talijanskim investitorima prodao svoju marku Cerruti 1881 koju je poslije preuzeo američki investicijski fond, a zatim je prešla u ruke kineske grupacije Trinity.To su formalni, činjenični podaci, no Cerruti je za istinske ljubitelje talijanskog modnog stila bio puno više. Nazivali su ga »gospodinom« mode jer je desetljećima bio sinonim za izvrsnost i kvalitetu u svijetu jet seta diljem kugle zemaljske.


Kathleen Turner u »Dragulju s Nila«, Foto: Screenshot


RAD U HOLLYWOODU


Bio je poznat i kao dizajner parfema. Njegov prvi muški parfem »Nino Cerruti« svjetlo dana ugledao je sedamdesetih godina, uslijedili su Cerruti 1881 Pour Homme i Cerruti 1881 Pour Femme, Cerruti Image i Cerruti Arte.Njegove kreacije nosili su glasoviti francuski glumac Jean-Paul Belmondo te talijanska filmska zvijezda Marcello Mastroianni, a između ostalog potpisao je muška odijela za filmski hit »Zgodna žena« u kojem naslovnu ulogu tumači Richard Gere. Filmska kostimografkinja Marilyn Vance odlučila se za odijela s potpisom dizajnera Nina Cerrutija rađenih po mjeri u Lanificio Fratelli Cerruti za lik Edwarda kojeg tumači Gere. Njegove kreacije gledali smo i u filmskim naslovima »Gangster Story«, »Kad jaganjci utihnu«, »Wall Street«, »Fatalna privlačnost«, »Sirove strasti«. U filmu »Američki psiho« kultna je scena kad glavni lik »napada« zaposlenicu čistionice kad jadnica poželi izbjeljivačem očistiti odijelo koje nosi potpis Cerruti.


Cerruti potpisuje i garderobu Julije Roberts u »Zgodnoj ženi« te Kathleen Turner u »Dragulju s Nila«, kao i styling Clinta Eastwooda i Rene Russo u filmu »Na vatrenoj liniji«. Govoreći o glumcima s kojima je imao priliku surađivati tijekom svoje bogate dizajnerske karijere, jednom je prigodom izjavio: »Glumci mi se sviđaju: nisu konvencionalne osobe. Znaju biti osjetljivi, ali i vrlo strastveni u svemu što rade«.


Scena iz filma »Borsalino«, Foto: Screenshot