Tužna vijest

Napustila nas je ikona modnog novinarstva i bivši kreativni direktor Voguea, André Leon Talley

Sanda Milinković

Foto: Reuters, iStock

Foto: Reuters, iStock

Bio je ključna figura u borbi protiv rasizma u modnoj industriji, a postao je stup modnoga svijeta.André Leon Talley preminuo je u dobi od 73. godine, a tužnu vijest je potvrdio njegov agent David Vigliano. Strani mediji pišu da su uzrok smrti komplikacije izazvane Covidom-19 iako u trenutku pisanja ovoga teksta nema službene potvrde ove informacije.


Talley je jedno od najpoznatijih imena u svijetu mode, radio je kao istaknuti modni novinar, a bio je i urednik, kreativni direktor te izvršni urednik najcjenjenijeg i najutjecajnijeg modnog časopisa na svijetu, američkog Voguea.


“Svake nedjelje šetao bih preko željezničke pruge u bogati dio Durhama i kupovao Vogue i Harper‘s Bazaar. Zatim bih se vraćao u kuću svoje bake i čitao te časopise. Tad mi je bilo dopušteno da se povučem od maltretiranja i seksualnog zlostavljanja u prekrasan svijet”, kazao je kultni novinar za Guardian prije nekoliko godina. 2020.  Inače, Talley je prvi puta u dodir s modnom biblijom Vogue došao u dobi od desetak godina kada je primjerak časopisa pronašao u lokalnoj knjižnici. 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Andre Leon Talley (@andreltalley)

Evanđelje po Andréu


Talley je rođen 16. listopada 1948. godine u Washingtonu no njegova se obitelj dva mjeseca nakon toga preselila u Durham u saveznoj državi Sjevernoj Karolini. Talleyja je odgojila njegova baka Bennie Francis Davis, a odrastao je u eri Jima Crowa na jugu kada je segregacija definirala društvene granice.


U jednom je intervjuu otkrio da njegova baka dugo vremena u svoj dom nije puštala bijelce te dodao da je jedini bijelac koji je ikada stupio u tu kuću bio mrtvozornik.


Nakon završetka srednje škole i diplome prvostupnika francuske literature sa Sveučilišta Sjeverna Karolina, otisnuo se na Sveučilište Brown za kojeg je dobio i stipendiju. Tamo postaje magistar francuske literature s radom o utjecaju crnkinja na Charlesa Baudelairea.


Unatoč svojoj prvotnoj ideji da se zaposli kao predavač francuskoga jezika, njegova je karijera otišla prilično drugačijom putanjom kada se odselio u New York. Stažirao je za Dianu Vreeland u Muzeju umjetnosti Metropolitan, a ova kolumnistica časopisa Harper’s Bazaar i nekadašnja glavna urednica  Voguea, kasnije posebni konzultant Instituta za kostime, bila je toliko oduševljena njegovim vještinama da mu je omogućila postao kod Andyja Warhola te u časopisu Interview za pedeset dolara tjedno.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Andre Leon Talley (@andreltalley)Karijera u modnom novinarstvu krenula je uzlazno pa je nastavio pisati za The New York Times, Women’s Wear Daily i naposljetku za Vogue u kojem je kao glavni urednik modnih vijesti radio od 1983. do 1987. godine, a zatim kao kreativni direktor od 1988. do 1995. godine.


Talley je osim karijere u modnom novinarstvu bio uspješan i kao stilist pa su mu jedni od najpopularnijih klijenata bili Barack i Michelle Obama. Prošle ga je godine za njegova zalaganja i rad u svijetu mode Francuska odlikovala Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres (francuska naredba koju je uspostavio ministar kulture pedesetih godina prošlog stoljeća za iznimna postignuća).


Prema njegovom nevjerojatnom životu snimljen je i dokumentarni film naslova “Evanđelje po Andréu” (“The Gospel According to André”) kojeg je producirala Kate Novack. 


New York Times je o filmu i njegovu protagonistu napisao: “Fascinantno visok crnac i gej muškarac s američkog juga postaje bon vivant i stup pariškog i njujorškog modnog svijeta” te dodao kritiku da se radnja previše fokusirala na javnu sliku Talleyja umjesto na njegovu ranjivost zaključivši da je on prevelika legenda da bi bio prikazan kao ranjivi protagonist.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Andre Leon Talley (@andreltalley)(Ne)prijateljstvo s Annom Wintour


Kao jedan od rijetkih afroamerikanaca u modnom svijetu tijekom karijere se zalagao za i poticao na prihvaćanja različitosti u časopisima i na modnim pistama. Bio je vrlo  blizak s Annom Wintour, a na Vogueu su zajedno počeli raditi 1983. godine. Njihovo je prijateljstvo bilo toliko da ga je Wintour pozvala na svoju svadbu.


Njihov je odnos s godinama zahladio, a prijateljstvo se kasnije i potpuno urušilo. Javnosti je to bilo prilično jasno kada se umjesto njega na crvenom tepihu Met Gale u ulozi novinarke pojavila YouTuberica Liza Koshy koja je intervjuirala slavne osobe. Da prijateljstva više nema, potvrdio je i sami Talley u memoaru  “Rovovi od šifona” (“TheChiffon Trenches”) kada je Wintour opisao kao osobu nesposobnu za jednostavnu ljudsku ljubaznost.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Andre Leon Talley (@andreltalley)Njegova smrt pogodila je mnoge


Od Talleyja su se mnogi počeli opraštati na društvenim mrežama, a poznata dizajnerica Diane von Fürstenberg na svom je Instagram profilu objavila: “Zbogom, dragi André. Nitko nije vidio svijet glamuroznijim i elegantnijim od tebe. Nitko nije bio veličanstveniji i imao više duha od tebe. Svijet će biti manje radostan. Volim te i smijem se s tobom već 45 godina. Nedostaju mi tvoji glasni krici. Volim te jako puno”, napisala je.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Diane von Furstenberg (@therealdvf)