LJEPOTA UNIKATNOG RADA

Modni brend Svoya svestrane dizajnerice Lee Horvat: ‘Budi svoja i razvij autentičan stil’

Marija Pajtak

Foto: LANA BILANDŽIĆ

Foto: LANA BILANDŽIĆ

Posebnost izrade njezinih kolekcija svakako je u ručnom radu svakog pojedinačnog komada.Hrvatska modna scena nikad nije bila življa i slobodno možemo reći kako iz godine u godinu doživljava pravi procvat! Brend znakovitog imena Svoya započeo je svoju modnu priču u pomalo riskantnom pandemijskom ozračju, ali taj se rizik mladoj dizajnerici koja ga je pokrenula – isplatio.


Ostala je svoja, pa tako danas stvara prekrasne kreacije koje privlače poglede na svakoga tko ih odjene.


Iza brenda stoji logopedinja, terapeutkinja i modna dizajnerica Lea Horvat kojoj je omiljeni alat izražavanja vlastiti stil, a moda joj je velika strast odmalena. Lea je doista žena koja uživa u sva tri posla kojima se bavi i koja bez zadrške pokazuje kako se izvrsno osjeća u svojoj koži, ali i u modnim komadima koje kreira.

KREATIVNOST I SAMOPOUZDANJE


Posebnost izrade njezinih kolekcija svakako je u ručnom radu svakog pojedinačnog komada, kao i potpuna proizvodnja u Hrvatskoj. Motivacija za stvaranjem brenda proizašla je iz želje za poticanjem drugih djevojaka i žena da oslobode svoju kreativnu stranu te pokažu autentičnost, a kako je došla do tih ideja, kako usklađuje sve poslove kojima se bavi i što planira u budućnosti saznajte čitajući dalje!


Kako je započela vaša modna priča i kako je nastalo ime Svoya, a potom i brend?


– Volim ispričati svoj modni početak jer vjerujem da može potaknuti i druge da naprave vlastiti iskorak u kreativnost, u kojem god obliku. Od rane mladosti (dok još nije bilo društvenih mreža) pratila sam blogove iz cijelog svijeta i divila se koliko su djevojke modno hrabre i autentične, a koliko je na našem području još uvijek teško ohrabriti se i biti drukčiji, dok je puno važnije uklopiti se u masu…


Oduvijek sam voljela nešto prekrojavati, bojiti odjeću, činiti je unikatnom, rezati komade i slično, no trebalo mi je puno godina rada na sebi da se ohrabrim upustiti u nešto što tada nije bila moja primarna struka.


Bojala sam se mišljenja drugih, i što će reći – kako jedna terapeutkinja sad može biti i dizajnerica. Čak sam i učila šivati i krojiti, no trebalo je vremena da se ohrabrim.


Zato danas vodim radionice za žene kojima budimo kreativnost, samopouzdanje i najvažnije – kako da budu svoje. Budući da je autentičnost nešto što je odraz mene – tako je jedan dan samo intuitivno došlo ime Svoya s porukom – budi svoja i razvij autentičan stil. Volim sama nositi svoje komade jer onda žene također budu inspirirane i ohrabrene da razne uzorke mogu hrabro kombinirati. Najviše volim kad mi se žene povratno jave s porukom da sam ih ohrabrila da nose boje, uzorke i da su probudile u sebi ženstvenost.


Kada je nastupila situacija s pandemijom, shvatila sam da je to idealna prilika da se tome posvetim i napokon pokrenem svoju priču. Volim napomenuti a sam, kada je bilo sve zatvoreno, svejedno čvrsto odlučila da ću pokušati i da ako makar jedna žena prepozna neki moj komad, ja ću biti ispunjena. Ubrzo se moja iskrena ljubav prema tome što radim prepoznala i danas vodim uspješan brend.LJEPOTA UNIKATNOG RADA


Koliko je teško u Hrvatskoj pokrenuti vlastiti brend, ali i nastaviti uspješno s njegovim vođenjem?


– Izazovno je, treba zaista vjerovati i voljeti to što radiš. Još uvijek treba poticati prepoznavanje ljepote unikatnosti ručnog rada i dizajna i da iza toga stoji čitava nečija priča i da ta odjeća/nakit, što god netko izrađuje, nosi zaista posebnu energiju. Moje klijentice kažu da to osjete i da uživaju biti autentične u onome što nose.


Ja, svakako, potičem ljude da imaju neku podlogu kad se hrabro usude ući u taj korak i da ustraju, jer treba vremena da se nečija priča prepozna, to je prirodan proces.


Po struci ste logopedinja i psihoterapeutkinja. Kako uspijevate uspješno balansirati između mode i psihoterapije i imate li poteškoća s usklađivanjem poslova i obaveza?


– Tako je, moja primarna struka je magistra logopedije i budući da sam kroz godine rada s djecom i odraslima shvatila da nije dovoljno baviti se samo govorom kao izoliranim elementom, dodatno sam se educirala iz područja psihoterapije, završavam i NLP master coaching, te sam i Reiki majstor.


Moje iskustvo rada s ljudima naučilo me da si možemo pomoći u osobnom rastu i razvoju jedino kroz holistički pristup, i danas tako i radim u svom privatnom kabinetu, na svoj način, u koji vjerujem, i moji klijenti to prepoznaju, jer dođu oni koji su spremni preuzeti odgovornost za sebe iz želje da budu dobro.


I sama rado dijelim sa svojim klijentima vlastite uspone i padove, jer svi ih imamo, i nema razlike među nama. Ja samo imam određene alate kojima mogu pomoći kroz iskustvo.


Budući da puno radim i sa ženama i majkama, povezala sam obje struke i kroz radionice za žene koje radim u prostoru modnog »showrooma«. No, uvijek najviše naglašavam da su, prije svega, oba posla kreativna, tako da je to ono glavno što ih povezuje. Smatram da terapeut itekako treba biti kreativan u svom poslu. Izazovno je, no kako se posao širi, tako se širi i tim ljudi koji onda olakšava balansiranje između dva posla.IMAM DIVNE KROJAČICE


Je li vam bilo teško naučiti šivati?


– Šivanje je izrazito zahtjevno i divim se svim krojačima i dizajnerima koji sami izrađuju svoje komade. Ja sudjelujem u krojenju, za šivanje imam svoje divne krojačice jer za izradu komada treba puno vremena, a uz drugu struku to ne bih stizala, niti bi bilo kvalitetno kao što je ovako kako sada radim.


Imam vrhunske krojače u svom timu, prije svega, moju divnu krojačicu i suradnicu Miru Čalić koja je hrabro sa mnom ušla sama u ovo od samih početaka.


Kako biste opisali samu sebe i svoju radnu etiku?


– Trudim se uvijek otkrivati nešto novo o sebi, prihvatiti sve i biti autentična. Svakako sam kreativna i neustrašiva, i to ponosno kažem jer sam puno radila na tome da bih danas tako živjela.


U radnoj etici bih naglasila prihvaćanje drugih kakvi jesu, uvažavanje i granice. U oba posla mi je važno da je klijent uvijek zadovoljan, a da ja znam da sam dala sve od sebe. Isto tako, znam koliko mi je važno da osoba s kojom radim cijeni moj rad. Srećom, danas biram ljude s kojima ću raditi.


Po vašem mišljenju, što brend Svoya i vaše komade čini posebnima?


– Apsolutno priča koja stoji iza samog brenda i činjenica da modni komadi koje stvaram nemaju cilj biti samo jedan od odjevnih komada u ormaru, nego i da ženu koja to nosi potiču da uživa u sebi i svojoj autentičnosti.


Također, smatram da u današnje vrijeme masovne proizvodnje treba cijeniti ručni rad i »statement« komade koji se zaista onda mogu nositi kroz različite stilove i kombinirati na razne načine. Trudim se koristiti i što više prirodnih materijala, svilu, pamuk, viskozu ili lan. Od umjetnih materijala mi je uvijek važno da su vrhunske kvalitete.INSPIRACIJA JE SVE OKO MENE


Na koje se načine inspirirate za nove kolekcije?


– Meni je zaista inspiracija sve oko mene. Volim promatrati ljude i njihove stilove i kako oni nose svoju autentičnost. Jako volim putovati, brat mi živi u Parizu, tako da ondje dobivam poseban osjećaj inspiracije. I dalje volim kupovati papirnate modne časopise, izrezivati slike i uživati u procesu.


Kako izgleda vaš modni atelje i kreativni proces od planiranja do izrade odjeće?


– Prije svega, uživam u maštanju i smišljanju ideja. Atelje izgleda vrlo šareno i prepuno svega. S krojačicama radim krojeve i razrađujem ideje koje onda idu u provedbu. Osim razgovora s klijenticama, to mi je najdraži dio procesa.


Postoje li još neke lokacije ili butici i trgovine u Hrvatskoj u kojima se fizički mogu kupiti vaši komadi osim u Zagrebu?


– Prostor gdje se fizički kupuju moji komadi je u »showroomu« u Zagrebu, sami centar grada (Krvavi most 2) i dijelim ga s još pet dizajnerica koje također izrađuju sve ručno i unikatno. Prostor ima predivnu energiju i zato volimo kad klijentice osobno dođu isprobati stvari, popijemo kavu ili čaj, i uvijek bude prava ženska energija.


Zasad se moji komadi ne prodaju nigdje drugdje fizički, ali šaljemo svuda po Hrvatskoj, Europi i imam puno klijentica iz susjedne Srbije i BiH. Komadi se mogu naručiti putem Instagrama, Facebooka i weba, a također trenutačno radimo i na web-shopu.