Stigla izložba iz Muzeja stripa u Angoulemeu

Prava poslastica za ljubitelje mode i poštovatelje stripa u Muzeju grada Rijeke

Sandy Uran

Štikle s motivima Betty Boop / Snimio Sergej DRECHSLER

Štikle s motivima Betty Boop / Snimio Sergej DRECHSLER

Izložba koja donosi 100-tinjak eksponata otvorena je u sklopu završnice projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture te povodom stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj. Organizatori su RIJEKA 2020, Muzej grada Rijeke, Francuski institut te Muzej za umjetnost i obrtRIJEKA – Unatoč pandemiji i svim problemima koja ona donosi, u Rijeku je pristigla izložba koja će razvedriti i oblačan kišan dan. Riječ je o izložbi naslovljenoj »Moda i strip« postavljenoj u potpuno obnovljenoj zgradi Muzeja grada Rijeke, popularnoj Kockici, koju se može razgledati do 16. lipnja. Otvorena je u sklopu programske završnice projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture te povodom stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj. Organizatori izložbe su RIJEKA 2020, Muzej grada Rijeke, Francuski institut te Muzej za umjetnost i obrt.


Motivi stripa na odjevnim predmetima / Snimio S. DRECHSLER

Motivi stripa na odjevnim predmetima / Snimio S. DRECHSLER


 


Francuski institut


Na predstavljanju izložbe u prisustvu medija prigodne govore održali su ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, ataše za kulturu i zamjenik ravnatelja Francuskog instituta u Zagrebu Thomas Schnabel te zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović.


Marko Filipović, Thomas Schnabel, Irena Kregar Šegota, Barbara Babačić i Ervin Dubrović  / Snimio S. DRECHSLER

Marko Filipović, Thomas Schnabel, Irena Kregar Šegota, Barbara Babačić i Ervin Dubrović / Snimio S. DRECHSLER
Dubrović je kazao kako mu je posebno drago što je u novouređenom prostoru postavljena izložba upriličena u suradnji s Francuskim institutom s kojim je već surađivao, Kregar Šegota istaknula je važnost ove suradnje te zahvalila na podršci pri realizaciji ovog projekta. Schnabel je čestitao na realiziranim projektima u sklopu EPK-a koje, kako je kazao, nije bilo nimalo jednostavno ostvariti u godini koju je obilježila pandemija, a posebno se osvrnuo na 100. godišnjicu Francuskog instituta u Zagrebu te na sve ono što je postignuto. Filipović je pozvao Riječane da dođu pogledati izložbu te istaknuo važnost djelovanja Francuskog instituta u kreiranju kulturnih mostova.


Strip Peanuts na tenisicama / Snimio S. DRECHSLER

Strip Peanuts na tenisicama / Snimio S. DRECHSLER


Muzej jedinstven u Europi


Muzej stripa u Angoulemeu jedinstven je u Europi, a raspolaže s 14 tisuća izvornih tabli i crteža, tiskanih i audiovizualnih izdanja te raznih drugih predmeta tijesno povezanih s medijem stripa. Tomu valja dodati predmete posuđene iz javnih i privatnih kolekcija, dakle iz muzejskih ustanova, modnih kuća, galerija, također iz zbirki pojedinačnih sakupljača i umjetnika.

 


Idealna simbioza


Ljubitelji mode došli su na svoje, kao i poštovatelji stripa. Nekomu se može učiniti čudnim taj spoj nespojivog, no zapravo je riječ o idealnoj simbiozi dvaju kreativnih medija. Stripovske heroine poput Valentine ili Corto Maltese osebujni su i privlačni upravo zbog svog izgleda i modnog izričaja. Sve to i puno više može se pogledati na izložbi koja dolazi iz Muzeja stripa u Angoulemeu i posjetiteljima nudi uvid u više od stotinu eksponata te svjedoči o izravnim sponama stripa i mode, koja je često nastajala pod utjecajem stripovskih junakinja i junaka. Riječ je o crtežima, odjeći, modnim dodacima, parfemima i raznovrsnim publikacijama.


Sto posto - strip / Snimio S. DRECHSLER

Sto posto – strip / Snimio S. DRECHSLER


 


Francuska visoka moda


Među istaknutijim izlošcima publika može vidjeti neke od prvih dizajnerskih crteža svjetski poznatih dizajnera Yvesa Saint-Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera, koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i koji predstavljaju važnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode, doznali smo iz press materijala. U njemu je još istaknuto kako su na izložbi, između ostalog, prikazani radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya te nikad viđeni strip »La Vilaine Lulu – Naughty Lulu, Zločesta Lulu«, jedini koji je nacrtao dizajner visoke francuske mode Yves Saint-Laurent.
Za sve ljubitelje mode posebnu modnu delikatesu predstavlja videomaterijal u kojem gledamo Christiana Diora u svom ateljeu dok stvara, snimku jedne od revija u njegovu showroomu te grafički roman Jeune Fille en Dior, poznate crtačice Annie Goetzinger, koji prati pustolovinu razvoja prestižne modne kuće u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine.


 Mickey Mouse na tenisicama / Snimio S. DRECHSLER

Mickey Mouse na tenisicama / Snimio S. DRECHSLER


 


Parfemi i odjeća


Uživali smo i u razgledavanju atraktivnih izložaka poput parfemskih bočica s potpisom »enfant terriblea« francuske mode Jeana Paula Gaultiera, iz limitirane kolekcije posvećene stripovskim junacima: Popeye iz 2016. godine, te Superman i Wonder Woman iz 2017. godine. Damama će zasigurno posebno zanimljive biti izložene cipele s visokom potpeticom s uzorkom na Betty Boop – dizajn Casandra, muške bokserice na Batmana te svečana haljina po uzoru na Diorovu haljinu koju je slavni francuski kreator dizajnirao za Grace Kelly krajem 50-ih godina prošloga stoljeća. Posebno su zabavne šaljive poruke na temu mode, ali pozornost privlače i stripovi u kojima nalazimo i zanimljive modne kreacije iz 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća. Što sve nudi ova izložba, otkrijte i sami dolaskom u muzej koji je otvoren od utorka do subote od 16 do 20 sati.


 Superman na parfemu Jeana Paula Gaultiera / Snimio S. DRECHSLER

Superman na parfemu Jeana Paula Gaultiera / Snimio S. DRECHSLER