Leptir kao motiv ženske snage

Nakit u koji smo se zaljubile: Mirisni medaljon koji ima plemenitu svrhu

Mija Dropuljić

FOTO: Zvonimir Ferina

FOTO: Zvonimir Ferina

Lykke La Mariposa mirisni medaljon promiče svijest o svakodnevnoj potrebi borbe protiv nasilja nad ženama.La Mariposa u prijevodu sa španjolskog znači leptir. I upravo taj motiv krasi novi i jedinstveni u svijetu Lykke La Mariposa mirisni medaljon koji je izrađen sa svrhom promicanja svijesti o borbi protiv nasilja nad ženama


Motiv leptira sa siluetom ženskog lica ilustrirala je poznata ilustratorica Maja Tomljanović. Leptir ima posebno značenje, povezuje se sa ljepotom i nježnošću, a ujedno je i simbol sreće i unutarnjih promjena.


Silueta žene na Lykke mirisnom medaljonu koja se otkriva iza krila leptira simbolizira snažnu, hrabru i odvažnu ženu koja je spremna na promjene. 
mirisni_medaljon


Mirisni medaljon skriva veliku poruku


Iza motiva leptira krije se posebna priča koja svoje korijene vuče iz Dominikanske Republike 1960-ih godina.


Sestre Mirabel, odvažne i neustrašive feminističke ikone Latinske Amerike o kojima su napisane knjige i opjevane  pjesme bile su aktivistice skupine „Leptiri“ (Las Mariposas), otkud su i dobile nadimak „Leptirice“.


Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga u spomen na dan smrti sestara Mirabal koje su svoju borbu za demokraciju i jednakost platile životom.


Nasilje je uvijek oko nas: jedna od 3 žene u svijetu žrtva je nasilja. Čak 60 % žena doživjelo je neki od oblika nasilja tijekom života, bilo u vlastitom domu, na radnom mjestu ili pri hodanju ulicom.


Tijekom izolacije zbog covid-19 virusa dogodila se i još gora situacija jer žene su se morale potpuno same snalaziti u borbi s nasilnikom unutar vlastitih zidova.


Avon je upravo svjestan ovog trenutka, uz redovnu #SpeakOut podršku za borbu protiv nasilja, pokrenuo i #IsolatedNotAlone kampanju s konkretnom donacijom od 1 milijun dolara.Vlasnica i kreativan pokretač Lykke nakita Darija Kovačević i sama je pratila kampanju i odlučila da i ona želi biti dio ove priče:


„Nasilje u obitelji je problem o kojem se nerado govori, a važno je nešto konkretno činiti. Za žrtve je bitno da ljudi iz njihova najbližeg okruženja reagiraju, najgore je ne poduzeti ništa i pustiti da se nasilje i dalje događa.


U želji da pružim podršku onima koji se nalaze u takvoj situaciji obratila sam se Avonu koji je poznat po svojoj dugogodišnjoj i stalnoj borbi protiv nasilja nad ženama, kako bi zajednički progovorili protiv nasilja i konkretnom donacijom pomogli na pravom mjestu.


Lykke La Mariposa mirisni medaljon svaka žena može s ponosom nositi oko vrata: jer cijeli neto iznos od prodaje donirat ćemo Udruzi za zaštitu obitelji U.Z.O.R. iz Rijeke.“Lykke La Mariposa mirisni medaljon je za snažne i hrabre žene, za ženu koja je dovoljno odvažna da, ne samo nosi svoj omiljeni komad nakita svaki dan, nego ga i živi u potpunosti. I naš model Nika Turković mlada je žena koja hrabro i odvažno gradi karijeru pjevačice.


Uvijek je spremna i pomoći pa je tako i ovaj photo-session odradila uz poklanjanje svog vremena i potpunu podršku borbi protiv nasilja, baš kao i cijela profesionalna ekipa iza scene, kojoj i ovim putem zahvaljujemo.


Budite ponosne i hrabre: i same budite budne, ne okrećite glavu i progovorite kad je potrebno. 


 


Foto: Zvonimir Ferina
Model: Nika Turković
Makeup: Kasandra Draganić
Frizura: Profokus