Introverzija je osobina ličnosti

Vaše dijete je introvert? Donosimo korisne savjete za roditelje

Life

Foto: Photosecrets

Foto: Photosecrets

Kultura u kojoj živimo prilično je naklonjena ekstravertima. Život introverata u takvom svijetu često se svodi na preživljavanje u okolnostima u kojima ne mogu dati sve od sebe jer su im neprirodne i neugodne.Ako je vaše dijete povučeno, šutljivo i rezervirano te više voli provoditi vrijeme u samostalnoj igri, vjerojatno ste roditelj malog introverta. Introverzija, kao osobina ličnosti, dio je temperamenta, a to znači da je prisutna od rođenja. S druge strane je ekstraverzija, a ekstraverti su prilično pričljivi i živahni pojedinci koji svoje vrijeme uglavnom provode u interakciji s drugima.


Razlike u ovim osobinama ličnosti imaju svoj srž u živčanom sustavu, a neurološki sustav introverata je drugačiji od sustava ekstraverata.


Introverti traže situacije i okruženja koja nisu ispunjena prevelikim brojem podražaja kako bi održali balans i održavali pobuđenost živčanog sustava na optimalnoj razini. Ekstraverti, zbog manje prirodne razine pobuđenosti, traže situacije pune podražaja također kako bi održali optimalnu razinu pobuđenosti živčanog sustava.
Introverti su često kreativni, znatiželjni, inovativni i duboki mislioci koji imaju nevjerojatna razmišljanja. Vole puno slušati, a malo pričati. No, kada se odluče nešto reći, vjerojatno su u to već toliko sigurni s obzirom na to koliko su vremena proveli u analiziranju informacija. Roditelji bi trebali svoje introvertirano dijete prihvatiti takvo kakvo jest te mu dati do znanja da njegova šutnja, povučenost i introverzija nisu loše.


Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.