Slatki zalogaj

Slasni kolač od borovnica koji tako dobro ide uz kavu

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Predah uz kavu je trenutak koji će vam pomoći da u dobrom raspoloženju nastavite dalje

Ukusni zalogaji uljepšat će vam radni tjedan. Kada se želite nagraditi za sve uspjehe ovih dana, kolač za koji donosimo jednostavan recept izbor je koji će vam popraviti raspoloženje.


Ljeto je idealno vrijeme za slastice bogate voćem pa posegnite za osvježavajućim borovnicama i učinite nešto dobro za sebe i svoje najmilije.


Recept za kolač od borovnica koji će vam izmamiti osmijeh


SASTOJCI


Za preljev:


  • 3/4 šalice granuliranog šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 1 šalica brašna
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 4 žlice  rastopljenog maslaca na sobnoj temperaturi

Za punjenje:


  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 1 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 1 1/2 žličice nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1/4 žličice soli
Kolač od borovnica i kava

FOTO/Pexels


Za kolač:


  • 1/2 šalice maslaca, na sobnoj temperaturi
  • 1/2 šalice granuliranog šećera
  • 1/2 šalice svijetlo smeđeg šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1 veliki žumanjak
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 šalice brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 šalica svježih borovnica
FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


UPUTE


Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Nauljite i pospite brašnom. Obložite kalup pergamentnim papirom i lagano nauljite i pergament. Za preljev umutite šećer, sol, brašno i cimet. Dodajte maslac i drvenom žlicom umiješajte maslac u suhe sastojke. Stavite na stranu.


Za punjenje umutite smeđi šećer, cimet, muškatni oraščić, kakao prah i sol. Stavite na stranu.


Potom u zdjeli umutite vrhnje zajedno s maslacem i šećerom, dok smjesa ne postane pahuljasta, oko 4 minute.


Dodajte jaje i žumanca i tucite na srednjoj brzini 1 minutu. Dodajte vaniliju i tucite da se sjedini. Zaustavite mikser i razmažite stranice zdjele kako biste osigurali da se sve ravnomjerno sjedini.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


U srednjoj zdjeli umutite brašno, prašak za pecivo i sol. U smjesu s maslacem dodajte polovicu suhih sastojaka na maloj brzini dok se sastojci ne sjedine. Dodajte preostale suhe sastojke i tucite dok smjesa ne postane homogena.


Dodajte borovnice da se ravnomjerno rasporede.


U kalup rasporedite polovicu tijesta. Vrh s punjenjem. Preko ostataka sastojaka razvaljajte ostatke sastojaka i ravnomjerno rasporedite od ruba do ruba. Lagano ubacite punjenje u tijesto.


Preljev ravnomjerno rasporedite po tijestu i pecite 45-55 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se odmori 15 minuta prije nego što narežete i uživate.


Kolač će trajati, dobro zamotan, na sobnoj temperaturi do 5 dana. Uz šalicu omiljene kave, ova će poslastica biti čisti hedonizam za predah od radnog tjedna.