Iznimno priznanje

Jedan od najtalentiranijih hrvatskih kuhara Marko Gajski zaslužio Rising Chef Trophy

Siniša Pavić

Fotografije u tekstu: Marko Sitar, Maksim Basic i Dean Dubokovic

Fotografije u tekstu: Marko Sitar, Maksim Basic i Dean Dubokovic

Marko Gajski reći će kako nagrada došla kao šlag na tortu odlične sezoneNa godišnjem kongresu grupacije Relais & Chateaux – jednom od najprestižnijih hotelskih i restoranskih udruženja – održanom u studenom, dodijeljene su nagrade ponajboljim članicama grupacije i zaslužnim pojedincima.


Rising Chef Trophy – međunarodna nagrada za gastronomsku izvrsnost dodijeljena je Marku Gajskom, glavnom chefu i voditelju korčulanskog LD Restauranta koji posluje u sklopu Palače Lešić Dimitri.


Potvrđena zvjezdica


Iznimno je ovo priznanje za Gajskog, jednog od najpoznatijih i po mnogima najtalentiranijih kuhara u Hrvatskoj koji je 2020. dobio prvu Michelinovu zvjezdicu, da bi mu ove godine ona bila i potvrđena.

Koliko je značaj ovog priznanja svjedoči i podatak da je godišnji kongres Relais & Chateaux organizacije prenošen uživo iz Pariza za više od tisuću vrhunskih chefova, upravitelja te vlasnika hotela i restorana, u 65 zemalja svijeta, na pet svjetskih kontinenata.


Marko Gajski reći će kako nagrada došla kao šlag na tortu odlične sezone.– Znam da ljudima ta imena ništa ne znače, no nama kuharima znači puno informacija da Relais & Chateaux obuhvaća restorane u kojima kuhaju chefovi Thomas Keller, Daniel Humm, Mauro Colagreco ili Elena Arzak.


Neki restorani u udruženju imaju po dvije ili tri Michelinove zvjezdice. Kad smo dobili obavijest da smo osvojili nagradu Rising Chef Thropy mislio sam da je neka zafrkancija ili možda neka greška, nisam mogao vjerovati. 


Nagrada se odnosi na chefa u usponu, ali nezahvalno je reći da sam ja osobno osvojio nagradu. Niti jedna nagrada u gastronomiji nije osobna, svatko u ovom poslu zna da je to produkt mukotrpnog rada cijele ekipe i tim je tako i doživljava. Ova nagrada nije moja, već naša zajednička – ističe Gajski.


Ambicije ne staju na ovome


Palača Lešić Dimitri je jedna od prvih hrvatskih R&C članica koja već osmu godinu svojim prisustvom u ovoj organizaciji upisuje Hrvatsku na najluksuzniju turističku mapu svijeta.Značaj Rising Chef Trophy nagrade, proizlazi iz važnosti što je gastronomija ima za R&C u odnosu na druga međunarodna hotelska udruženja. Gastronomija i to ona visoka, neizostavan je, naime, kriterija R&C gostoprimstva, stoga i pristupanje nekog hotela udruženju uvjetuju gourmet-restoranom u okviru hotelske kuće.


Od ukupno oko 600 članova grupacija broji skoro 100 samostalnih restorana, a od ukupnog broja članova njih skoro polovica su restorani ovjenčani s jednom ili više Michelinovih zvjezdica.Gastronomska sekcija udruženja djeluje pod vodstvom Olivera Roellingera, a R&C-ovi chefovi svoju su kulinarsku filozofiju razvili do te mjere da su u povelji predstavljenoj na sjednici UNESCO-a u studenom 2014. godine obvezali sve članice grupacije na očuvanje kulturne baštine i okoliša putem gastronomije.


Neke od najznačajnijih odrednica povelje odnose se upravo na kreiranje gastronomske ponude koja dostojno prenosi svoje lokalno tradicijsko nasljeđe obogaćujući pritom svjetsku gastronomsku raznolikost.U tom pravcu gleda put naprijed i Gajski.


– Naše ambicije ne staju na ovome. Rising Chef Trophy, kao i potvrđena Michelinova zvjezdica za 2021. potvrda su kvalitete našeg rada.


Kad takva priznanja dođu od globalno najmjerodavnijih i najrespektabilnijih gastronomskih instanci, ne možemo nego biti dodatno motivirani za daljnja usavršavanja i samo pomicanje granica u pogledu inovativnosti i kreativnosti u svemu što radimo – poručuje Gajski.