Zdrava prehrana

Mliječni proizvodi: Trebate li jogurt izbaciti iz svakodnevne prehrane?

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Mliječni jogurt pojačan probioticima može pomoći u ubrzavanju rada crijeva i na taj način promiče zdrav probavni sustav



Ukoliko nemate veganske prehrambene navike ili ako pak niste intolerantni na laktozu, jogurt je vjerovatno dio vaše prehrane. Riječ je o namirnici koja kao da je stvorena za uživanje, bilo kod kuće ili u pokretu.


Prepun je kalcija i drugih hranljivih sastojaka. No, zašto onda toliko mnogo ljudi na društvenim mrežama, ali i u svakodnevnom životu širi ideju da je jogurt loš?


Neki ističu kako jogurt doprinosi debljanju. A s druge strane, kaže se da koristi neke prilično neetičke proizvodne prakse. Pronašli smo razloge zašto je dobro, a zašto ne i dalje imati jogurt kao dio svoje prehrane.


Je li jogurt loš za vas?




Jogurt je zapravo jedan od najvažnijih zalogaja koji doprinose uravnoteženoj prehrani. Sadrži ugljikohidrate, masti i bjelančevine koji su važni ne samo da vas njeguju, već vam pomažu da ostanete siti. Sadrži i probiotike koji su važni u održavanju dobrog zdravlja crijeva, piše Byrdie.


Važno je samo izbjegavati one brendove jogurta koji sadrže velike količine šećera, pojačivača okusa i boja. Jogurti koji imaju dodatne sojeve probiotika (osim potrebnih streptokoka termofilusa i laktobacilu bulgaricus) mogu pružiti širok spektar probiotika koji mogu biti korisni za zdravlje i imunitet.


Ti sojevi uključuju B. lactis i L.acidophilus, koji se dodaju jogurtu nakon fermentacije.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Prednosti konzumiranja mliječnog jogurta


Prije svega, jogurt je lako dostupan. Možete ga pronaći bilo gdje i bilo kada. Jogurt je dobro uravnotežen sa sva tri makronutrijenta: ugljikohidratima, masnoćama i bjelančevinama, što nije uvijek lako pronaći.


Također je bogat kalcijem i vitaminom D koji su važni za zdravlje kostiju. Nemojmo zaboraviti na probiotike. Mliječni jogurt pojačan probioticima može pomoći u ubrzavanju rada crijeva i na taj način promiče zdrav probavni sustav.


Mliječna kiselina koja se nalazi u jogurtu također može pomoći u suzbijanju bakterija što uzrokuje proljev i tako potiče zdravu ekologiju unutarnjeg crijeva.


Koje su nedostaci konzumiranja mliječnih jogurta?


U njemu ne mogu uživati ​​oni koji su intolerantni na laktozu. Nažalost, mliječni proizvodi su jedan od najčešćih alergena iz hrane. Mnogi ljudi ne podnose laktozu iako možda nisu alergični.


Kad ste intolerantni na mliječne proizvode, ali ih nastavite konzumirati, s vremenom ona može uzrokovati kroničnu upalu u vašem tijelu, što može dovesti do mnogih drugih zdravstvenih problema.


Mlijeko sadrži zasićene masti koje ne treba pretjerano konzumirati, jer mogu izazvati upalu i dovesti do nakupljanja kolesterola, podižući LDL kolesterol (što povećava rizik od bolesti srca) u cjelini.


Kao i svaka hrana, ovisi o tome koliko je konzumirate.  Debljanje se, uglavnom, odnosi na unesene kalorije. Jogurt s aromatiziranim okusom može sadržavati puno prerađenog šećera i umjetnih okusa od kojih biste se ipak trebali suzdržati.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Ako mliječni jogurt nije organski, može sadržavati i štetne pesticide, kemijska gnojiva ili antibiotike. Druga stvar koju treba razmotriti jest u kakvim uvjetima žive krave i na koji se način prema njima odnose tijekom uzgoja i uzimanja mlijeka.


Sva fermentirana hrana fantastičan je način za jačanje zdravih bakterija u crijevima – nešto što mnogi od nas zaboravlja da postanu prioritet. Ključ je, međutim, pronalazak proizvoda koji koriste prirodni proces fermentacije i proizvodi se bez dodanog šećera i nepotrebnih konzervansa.


Pored prirodne fermentacije, treba se suzdržati od svega pretjerano prerađenog. Ukoliko niste osjetljivi na mliječne proizvode, odlučite se za punomasni organski jogurt i dodate okuse dodavanjem svježih bobica, orahovog maslaca ili orašastih plodova te sjemenki.


Izbjegavajte jogurt s dodanim umjetnim aromama, zaslađivačima, šećerima i sirupima.