Gastroadut

Krčki restorani deset dana u znaku smokava

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajsatić

Foto Mladen Trinajsatić

Do 5. rujna ugostitelji će nuditi slana i slatka jela sa smokvama, od onih tradicionalnih do modernih, dok će se tradicionalni sajam s obiljem proizvoda od smokava, kao i zanimljive radionice i predavanja, odvijati između 3. i 5. rujna



Nakon što su u prvoj polovici kolovoza Krčani, striktno poštujući nimalo nevažna epidemiološka ograničenja, organizirali i uspješno proveli dvije svoje najveće i tadicionalno najposjećenije ljetne manifestacije – Krčki sajam i regatu tradicijskih plovila Krčka jedra, u gradskim se turističkim krugovima intenzivno nastavilo s pripremama preostalih, također već ustaljenih i uhodanih sezonskih događanja namijenjenih obogaćenju lokalne turističke ponude, ali i predstavljanju raznih aspekata baštine toga, i ovog ljeta odlično posjećenog, otočnoga grada.


Niz takvih, trenutačnim okolnostima prilagođenih manifestacija tako se, doznali smo od direktorice TZ-a Grada Krka Ivane Kovačić, već u narednim tjednima nastavlja Danima smokava, već ustaljenim kasnoljetnim višednevnim programom koji svojom gastronomskom i sajmenom ponudom, zajedno sa svim svojim »pratećim događanjima«, redovito privlači velik interes domaćih i stranih gostiju.


Promoviranje smokvarstva


– U Krku se Dani smokava priređuju još od 2007. godine, a osim obogaćivanja turističke ponude i promoviranja smokvarstva kao poljoprivredne grane, cilj ove manifestacije oduvijek je bio usmjeren i nastojanjima vraćanja, odnosno čim češćeg i kvalitetnijeg uvrštavanja tog nutritivno vrijednog voća u jelovnike krčkih ugostitelja, a time i doprinošenje stvaranju prepoznatljivog gastroidentiteta našeg grada i otoka, istakla je, najavljujući skorašnju »smokvarsku« manifestaciju, čelnica krčkog TZ-a.





Ove je godine, temeljem povratnih informacija dobivenih nakon prošlogodišnje manifestacije, odlučeno da će trajanje Dana smokava u ugostiteljskim objektima biti produljeno.


Naime, tijekom deset dana trajanja manifestacije – već od 27. kolovoza pa do 5. rujna, krčki će ugostitelji u svojim jelovnicima nuditi slana i slatka jela sa smokvama, kako ona tradicionalna tako i ona suvremenija, originalnija, a moglo bi se reći i inventivnija, ističu organizatori.


Trodnevni sajam


Ugostiteljska ponuda ovog će puta biti i svojevrsni »tihi«, ali i ukusan uvod u tradicionalni dio programa Dana smokava – trodnevno sajmeno događanje koje će se odvijati između 3. i 5. rujna, nastavljaju iz krčkog Gradskog TZ-a napominjući i da će nadgradnja sajmu i ove godine činiti radionice i drugi edukativni sadržaji.


Tijekom prvog rujanskog vikenda Krčani i posjetitelji tog grada, osim u prodajnoj izložbi proizvoda od smokava koja će biti organizirana uz Veli park, moći će sudjelovati i u programima stručnih savjetovanja o uzgoju smokava, a za provedbu kojih će i ovog puta biti zadužen najveći domaći autoritet iz domene smokvarstva, dr. sc. Željko Prgomet.



Po običaju, sudionici savjetovanja i radionica na dar će od organizatora dobiti i sadnice smokava, a dodati treba i i da će edukativni dio programa u vrtu bara Volsonis biti obogaćen predstavljanjem dviju stručnih publikacija – knjiga »Smokva« autora dr. sc. Željka Prgometa i »Aktualnosti u uzgoju i preradi smokava u svijetu«, dr. sc. Ive Prgomet.


Stigli na 77 % čuvene 2019.


Ostane li epidemiološka situacija jednako dobra kao dosad, uz kvalitetnu ponudu i programske sadržaje koji se nastavljuju priređivati, Krčani se imaju razloga nadati odličnim turističkim rezultatima i u nastavku sezone, ocijenila je direktorica TZG-a Krka podsjetivši da je do polovice kolovoza na području Grada Krka, koji je i nadalje ostao najposjećenija turistička destinacija na otoku, ostvareno čak 121 tisuća dolazaka te 696,5 tisuća noćenja, čime je već sada premašeno prošlogodišnje ukupno ostvarenje.


Kovačić je napomenula i da je, po pitanju broja gostiju, ovogodišnji rezultat dosegao 74 posto ostvarenja iz istog razdoblja rekordne 2019., odnosno 77 posto tadašnjih ostvarenja u noćenjima. Dodala je i da je najviše noćenja na području grada u 2021. realizirano u kampovima, za kojima po uspješnosti rada i učešću u ukupnom prometu slijede objekti u domaćinstvu i hoteli.