Mjesec plave ribe

Atraktivna manifestacija u Crikvenici i okolici: “Plavuše” privlače goste i čuvaju tradiciju

Robert Šimonović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Danas u gastronomiji vlada poplava stranih utjecaja i pripremanja nekakvih egzotičnih jela, a mi želimo upravo zadržati našu crikveničku primorsku tradiciju i tradicionalne namirnice – kaže Dragan Visković



Morske plavuše itekako su »in« na crikveničkoj rivijeri! Da se razumijemo, sve asocijacije vezane uz lijepe žene »bjondih lasi« možete u startu odbaciti. Na nečiju žalost ili pak sreću, kada spominjemo morske plavuše, prvenstveno mislimo na superzdravu morsku plavu ribu koja se u lipnju priprema u brojnim ugostiteljskim objektima diljem crikveničke rivijere.


Naime, lipanj je u Crikvenici rezerviran za deveti po redu Mjesec plave ribe, manifestaciju posvećenu vladarici tradicionalne gastronomije toga kraja – plavoj ribi!


Mjesec plave ribe nastavlja se na prošlogodišnji projekt Cesta plave ribe, projekt što ga je Turistička zajednica Grada Crikvenice utemeljila nadahnuta ribarskom crikveničkom tradicijom. Vrijedni ugostitelji s područja crikveničke rivijere za tu su priliku pripremili posebne jelovnike (menije od tri slijeda) temeljene na jelima od plave ribe, i to po promotivnoj cijeni od 100 kuna.




U Mjesec plave ribe uključeni su sljedeći restorani i konobe: u Crikvenici Karoca, Trabakul i restoran hotela Esplanade; u Dramlju Domino; u Jadranovu Feral i Kantunić, a u Selcu Riva i Ulika.


Odlični dojmovi


Poželjeli smo i sami provjeriti što se nudi u nekim od ovih ugostiteljskih objekata, stoga smo odabrali neke od njih. Tako smo posjetili konobu Karoca u Crikvenici, restoran hotela Esplanade također u Crikvenici, kao i konobu Domino u Dramlju.


Dojmovi? Više nego odlični! Do kraja lipnja ostalo je malo vremena, stoga je najbolje da se požurite i sami uvjerite zbog čega su morske plavuše hit na crikveničkoj rivijeri…


Po dolasku u Karocu, dočekao nas je tim profesionalnih i ljubaznih ljudi. Šef kuhinje Neven, kuharica Gordana, kuhar Rajmond, pomoćni kuhar Karlo, šefica Danijela te konobari Dalibor i Zoran Milovac.



Potonji konobar najmanje je sramežljiv i najraspoloženiji za razgovor te nam otkriva da je odaziv na Mjesec plave ribe više nego zadovoljavajući.


– Plava riba na ovim je prostorima generacijama jako važna namirnica, bilo u kućanstvima, bilo u restoranima, konobama, hotelima… Čini mi se da je projekt Turističke zajednice marketinški jako dobro odrađen. Ljudi zaista dolaze i pitaju za plavu ribu, a kada probaju naše specijalitete, ponovo nam se vraćaju – kaže Zoran Milovac i prezentira nam njihov najpopularniji slijed od plave ribe.


Jako dobar odaziv


– Za predjelo nudimo marinirane inćune na posteljici od svježe rige. Za glavno jelo, tu je pljeskavica od tune s blitvom na dalmatinski, uz školjke kaneštrele i preprženu rigu i rižine rezance kao dekoraciju, a za desert nudimo palačinke u umaku od naranče, govori konobar Zoran, a mi kažemo: Zoki, što drugo reći nego – mmmljac!


Selimo se u blizinu glavne crikveničke Gradske plaže i ulazimo u hotel Esplanade. Direktorica Alin Harambašić potvrđuje raniju tezu o jako dobrom odazivu i marketinški dobro odrađenom poslu, ali i nadodaje:



– Dobar odaziv vjerojatno dijelom leži i u činjenici što su ljudi nakon silnih zatvaranja jedva dočekali nešto pojesti vani. Isto tako, treba napomenuti da mi gradimo jednu à la carte priču, kako za naše hotelske goste, tako i za one koji dolaze izvana, mimo odsjedanja u hotelu.


Kod nas uvijek možete sjesti, popiti piće i jesti vrhunska jela u predivnom ambijentu. Funkcioniramo kao hotel koji nema klasičan pansion, već nudimo »fine dining« večere u pet sljedova, što mnoge ljude koji to ne znaju iznenadi.


Upravo nam je zato jako važna suradnja s TZG-om Crikvenice, da se pročuje priča o nama kao hotelu u kojemu su svi dobrodošli. Još ako nadodamo interesantnu ponudu i simboličnu cijenu, uspjeh ne može izostati – smatra direktorica.



A ponuda koju sprema šef kuhinje Zoran Piljagić uistinu je izvanredna. U prvom meniju za predjelo stoji carpaccio od tune s coulisom od crvene naranče, za glavno jelo file škombra u umaku od sušenih rajčica, a za desert semi fredo od lješnjaka u karameli.


Drugi meni za predjelo donosi marinirane inćune s kremom od poriluka i aromatiziranim kruhom, uz tuile od cikle. File srdele u tempuri od kopra nudi se za glavno jelo, a za desert »čokoladno čudo«.


Okusi Mediterana


Dolazimo do naše posljednje stanice, konobe Domino u Dramlju, u kojoj kao šef kuhinje radi Dragan Visković. Visković je i profesor strukovnih ugostiteljskih predmeta u srednjoj crikveničkoj školi, kao i nekih od strukovnih predmeta na Fakultetu za menadžment u turizmu u Iki.


– Jedan sam od idejnih pokretača Mjeseca plave ribe, a konoba Domino već više godina sudjeluje u gastro-manifestacijama Turističke zajednice. Mi ovdje na crikveničkoj rivijeri pokrećemo čitav niz sličnih manifestacija, radionica, prezentacija, edukacija…


Od plave ribe nastojimo napraviti dobro i jednostavno jelo, a ideja je da u pripremi svih tih namirnica zadržimo okuse Mediterana i našu autohtonost i originalnost.


Danas u gastronomiji vlada poplava stranih utjecaja i eksplozija pripremanja nekakvih egzotičnih jela, a mi želimo upravo zadržati našu crikveničku primorsku tradiciju i naše tradicionalne namirnice – rekao nam je Visković.



Od ponude posjetiteljima je najzanimljiviji Viskovićev izum – marinirana tuna u smeđem šećeru i soli, koja ovisno o debljini i drugim karakteristikama do zrelosti odležava između 7 i 14 dana. Tuna je prelivena preljevom od mediteranskog bilja, maslinovog ulja, meda i balzamičnog octa.


Za glavno jelo mogu se probati »crikveničke rupice« s blitvom i šalšom, a za desert bogata ponuda kolača i drugih slastica. Kao što rekosmo, lipanj se bliži kraju, stoga požurite i nemojte da vam promakne ova iznimna prilika!



Fešta od tune u Jadranovu


Jela od tune moći će se ovog petka kušati na Fešti od tune na lokaciji uz samo more u Jadranovu, na rivi Mulina, s početkom u 18 sati. Uz zvuke primorske pjesme pripremat će se tradicionalni specijaliteti od tune, poput tuna steaka s roštilja na drveni ugljen, brudeta u veloj padeli i paštete od tune.


Fešta od tune se već godinama održava u Jadranovu, koje je nekoć bilo nadaleko poznato po tunolovu.


Upravo se zato želi održati sjećanje na taj važan i vrijedan dio kulturno-povijesne baštine, a o slavnoj ribarskoj prošlosti zanimljivosti se mogu saznati u Kućici od ribari, malom muzeju u uvali Perčin, koji će početkom srpnja ponovo otvoriti svoja vrata.