Vinski skup

FOTO Acrobat Portfolio Tasting: Opatija ugostila neke od najboljih europskih vinara, cijene butelja lete u nebo

Edi Prodan

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Želja nam je Hrvatskoj predstaviti recentnu vinsku proizvodnju kako bismo pomogli u podizanju kvalitete domaće restoranske ponude, ali i kako bismo utjecali na domaće proizvođače i kvalitetu njihovih proizvoda, istaknuo je Dino KušenUlaznica tisuću kuna, masterclasovi, dvije večere u najznačajnijim restoranima Opatije i Kastva od Mola, Yacht Cluba, Navisa do Kukuriku te hotela Ambasador i Ikador u rasponu od 700 do dvije tisuće kuna, vina čije cijena za buteljku, a nije riječ o arhivskim raritetima, dolaze i do 3,5 tisuća kuna.


U financijskom smislu bila bi to osobna iskaznica 2. Acrobat Portfolio Tastinga, bienalnog vinskog skupa koji su 2020. godine u Zagrebu pokrenuli Dino Kušen i Juraj Dusper te tako pozicionirali Hrvatsku na listu zemalja s najznačajnijim vinskim događanjima u Europi.


Isto vrijedi i za Opatiju koja je zahvaljujući odlučnosti svoje turističke zajednice kao i TZ Kvarnera i dugogodišnjim razvojnim vizijama njezine direktorice Irene Peršić Živadinov u čijim je razmišljanjima upravo Liburnija hrvatsko središte najznačajnijih enogastronomskih događanja te jednake takve ponude u restoranima.
Sa sadržajne strane osobnu iskaznicu ovogodišnjeg Acrobta čine svjetski vinski monumenti poput Vega Sicilije iz Ribere Duero nedaleko Valladolida, šampanjaci Louisa Roederera Cristala i Billecart Salmona, potom fantastični Talijani Roberto Voerzio Barolo, Gaia ili Biondi Santi s Brunelom, još jedna toskanska uzdanica Ornellaia, ugledna slovenska vinarija Marjana Simčiča i njima susjedna, s talijanske strane granice, vinarija Jermann kao i niz predstavnika možda najpoznatije vinske regije na svijetu – Bordeauxa.


Foto galerija: Acrobat Portfolio Tasting Foto: Vedran Karuza


Od hrvatskih vinara jako su zapaženi bili pjenušci vinarije Barun nedaleko Ozlja. Svi će navedeni vinari organizirati i mastrerclasove broja mjesta limitiranog na samo deset sudionika koji se organiziraju u hotelu Ambasador. Glavna smotra ovogodišnjeg Portfolio Tastinga odvija se pak u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner gdje su moguća kušanja svih navedenih vina.


– Želja nam je Hrvatskoj predstaviti recentnu vinsku proizvodnju kako bismo pomogli u podizanju kvalitete domaće restoranske ponude, ali i kako bismo utjecali na domaće proizvođače i kvalitetu njihovih proizvoda, istaknuo je Kušen koji nije isključio mogućnost da ova manifestacija bude jedan od zaštitnih znakova ponude Opatije.


Postoji naime iskazani interesi Rovinja i Dubrovnika za ugošćavanje 3. Acrobata 2024. godine, no kako je u svom obraćanju prigodom otvaranja istaknula i Peršić Živadinov – Opatija je pravo mjesto za ovakva događanja.


– Ovaj skup iznimnih vinara je još jedna potvrda da je pravac u stvaranju regije vrhunske engastronomije koji već dugo provodimo na najboljem putu. Kad se bira u tom segmentu turističke potrošnje, kad se traži najbolje, bira se Kvarner, naglasila je Peršić Živadinov.


Samo događanje, čime je dobilo značaj jedne od najznačajnijih predstava takve vrste i na državnoj razini, je otvorila Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta te izaslanica ministrice turizma Nikoline Brnjac.


– Vrhunska enogastronomija je važna odrednica hrvatskog turizma koja istodobno djeluje na značajno povećanje njegove kvalitete, kao i na napore da turistička sezona traje čitave godine, zaključila je Herman.