EMPEDUJA

Plaža Bivio: Punk, karte Triestine i divlji vaterpolo – sve je to ljetni art

Robert Šimonović

Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak

Plaža Bivio sastoji se zapravo većinski od betoniranog platoa, pokoje kamene grote, a tek jedan njezin manji dio čine kameni oblutci. Osim tuševa, kabina za presvlačenje, sanitarnog čvora, beach bara, golova za vaterpolo, postoji još jedino mogućnost iznajmljivanja suncobrana i ležaljki, nekih dodatnih sadržaja, napose onih za najmlađe baš i nemaA danas – vamos a la playa via Bivio. Živio Bivio! Krenusmo mi tako na plažu Bivio ilitiga Stari porat i već u startu, evo ti ga problem. Gdje parkirati auto? Cestica koja vodi do plaže doduše može poslužiti i kao parking, ali samo za otprilike 10-ak sretnika koji su ondje mjesto zaposjeli vjerojatno već od ranog jutra.


Slijedi malo kruženja, gubljenja, neuspjelih pokušaja, a onda u konačnici, kao što je to i sa svakim drugim problemom, riješi se i taj. Vratite se kući, parkirate osobni automobil i osobno se ukrcate u dobru staru Autotrolejevu harmoniku s brojem jedan otisnutim uz vjetrobransko staklo. Šalu na stranu, parkirno mjesto moguće je pronaći i na obližnjem ili malo manje bližnjem nogostupu (hoće li vas po povratku ispod brisača dočekati »čestitka« – to je drugi par rukava), uz cestu koja vodi prema Preluku, Opatiji, Matuljima, kao i pored kafića Matea – ali to samo ako vas u životu prati iznimna sreća.


Po dolasku na plažu, naša novinarska ekipa (kolega fotoreporter i ja) sjeda u beach bar Empeduja i počinje s razradom taktike desanta na plažu, kao što su nekada davno Saveznici planirali operaciju Overlord, poznatiju kao iskrcavanje u Normandiji ili Dan D. Dakle, prvo ćemo popiti macchiato, popričati s konobaricama, a onda započinjemo slalom među ručnicima…

Na našu sreću, sve se odvija po planu. Konobarice Korina i Dorotea ispočetka nisu baš oduševljene što će se njihova fotografija pronaći u Novom listu, ali što mogu. Mi smo uporni, a one i dalje simpatične i pristojne.


Foto: Mateo Levak


Korinin Hirter


– Što vam treba uopće? Što to ekipa iz Novog lista radi na plaži? – pita Korina.– A evo, malo tlačimo ljude po plažama. Pitamo ih što im se na plaži sviđa, što im se ne sviđa…, odgovaramo mi.– Ok, dakle. Malo mi je vruće dok radim, to mi se ne sviđa. Cijeli dan gledam ljude kako se kupaju, svi uživaju i zabavljaju se, a ja moram raditi. To mi se isto ne sviđa. Ali sviđa mi se ovaj crveni Hirter ovdje, pokazuje Korina rukom prema frižideru i otkriva nam ostatak ponude beach bara Empeduja.


A kad tamo, nema čega nema. Ića i pića za svako nepce. U Empeduji možete popiti Korinin najdraži Hirter po cijeni od 24 kuna za pola litre, a tu su i Hirteri ostalih boja i okusa, pivo Morski prasac ili »Žuja«, pa čak i pivska Corona. Ljeti je popularan i gemišt, za 0,2 litre potrebno je platiti 11 kuna ili 18 kuna za 0,3. Naravno, najčešće se naručuju kave i ostali joj srodni topli napitci, macchiato tako stoji 10 kuna, Nescafe različitih okusa 14 kuna… Što se ponude hrane tiče, ona je zaista poprilično bogata. Od tortilji, obročnih salati, toplih sendviča, prženih krumpirića, vrućih pasa (hot dog, je li?), preko ćevapčića, pljeskavica, kobasica, burgera, pilećih filea, pa sve do raznih ribica – srdela, inćuna, lignji, pa čak i pohanih račića.


Cijena hamburgera – 30 kuna, cheeseburgera – 34 kune, friganih lignji – 46 kuna, pohanih račića – 25 kuna, itd., itd. Priču nastavljamo s Doroteom i pitamo je kako se njoj sviđa boraviti/raditi na plaži Bivio.


Foto galerija: Bivio Foto: Mateo Levak


Juga u malom


– Ma ovdje je super. Vibra je dobra, sve je opušteno… Nema zeznutih ljudi. Previše. Naravno, ima iznimaka koje potvrđuju pravilo, ali uglavnom je ok, odgovara Dorotea, a u pomoć konobaricama napadnutim našim trivijalnim pitanjima pristiže kuhar Željko Zekić.
– Ono što ti ja mogu reći, a mogu ti to reći iz iskustva, s obzirom na to da ovdje radim već otprilike osam godina, to je da je ovdje atmosfera odlična i prije svega domaćinska. Ja ti sve ovo zovem »Juga u malom«. Srbi, Hrvati, Bosanci… Svi se ovdje zajedno druže, a tu i tamo nam zalutaju i ljudi iz ostalih krajeva svijeta.


U svakom slučaju, ova plaža ima dušu. S nje ne vidiš Rijeku, a u Rijeci si. Lijepa je, mala, čista i sređena, postoje sanitarni čvorovi, a čistačice ih obilaze i po dva-tri puta dnevno. Najveći je problem definitivno parking, a možda ne bi bilo loše postaviti i jedan tobogan za klince, odgovara Željko koji vodi i kuhinje na plaži Ploče kod bazena, kao i na plaži Kantrida kod stadiona. Pitamo Željka bude li na plaži kakvih događanja, manifestacija…– Kako ne? Evo, sada se upravo sprema bogat program u sklopu manifestacije Ljeto na Kantridi. Bit će tu već šestu godinu zaredom punk festival Empeduja, Art kamp, turniri u briškuli i trešeti, divlja vaterpolka liga…, odgovara Željko.


Foto: Mateo Levak


Gay friendly


I bome, ubrzo smo otkrili da su briškula i trešeta, kao i vaterpolo, itekako popularni na bivljanskoj plaži. Kao što smo ranije isplanirali, nakon obilaska kafića uslijedio je naš slalom među ručnicima, a na jednome od njih pronalazimo, ni manje ni više nego – karte Triestine i ekipu koju čine Dasen, Nikola, Arijan, Pave, Stjepan. Da stvar bude bolja, nakon što su dečki odigrali kifameno, zabavu su nastavili u moru igrajući, a što drugo nego – vaterpolo.– Vaterpolo igramo rekreativno. Nas 30-ak se skupi svaki utorak i četvrtak između 19 i 20 sati i igramo vaterpolo na ove skršene goliće. Sami ih onda vadimo i popravljamo, ali sve to vaterpolu daje dodatnu draž… Nakon toga popijemo pivicu u Empeduji i kud ćeš bolje, kaže nam Dasen, a Nikola se počinje sve više interesirati i postavljati pitanja o našoj reportaži s plaže.– Mogli biste napisati da je ovo »gay-friendly« plaža. Evo, sad upravo jedan gay par koji onuda šeta, kaže nam Nikola koji na plažu dolazi već dulji niz godina, s obzirom na to da živi upravo na Biviju. Bilo kako bilo, bila plaža »gay-friendly« ili ne, mi nastojimo saznati je li ona »friendly« za djecu. Osim tuševa, kabina za presvlačenje, sanitarnog čvora, beach bara, golova za vaterpolo, postoji još jedino mogućnost iznajmljivanja suncobrana i ležaljki, a čini se kako nekih dodatnih sadržaja, napose onih za najmlađe, baš i nema. Najam suncobrana na čitav dan iznosi 50 kuna, isto kao i najam ležaljke, a ako ih uzmete u paru, platit ćete 80 kuna. Inače, nismo još spomenuli kako plaža uopće izgleda.


Plaža Bivio sastoji se zapravo većinski od betoniranog platoa, pokoje kamene grote, a tek jedan njezin manji dio čine kameni oblutci ili ono što smo inače navikli zvati plažom. Za kraj srećemo Manuelu i Dejvida, kao i njihovu djevojčicu kojoj zaboravismo ime.– Inače smo sa Zameta, a ovdje dolazimo prvenstveno zbog hlada i zato što nema toliko gužve, kao primjerice na Kantridi. Kantrida nam je nešto bliža, ali tamo je čovjek na čovjeku i nema nimalo hlada. Ovo je idealno mjesto za ubiti dva-tri sata popodne s klincima poslije posla.


Tko će se nakon radnog dana pakirati i ići nekamo dalje? – pita se Manuela i nadodaje kako sadržaja za djecu ne nedostaje.– Na svu sreću, naša kći nije zahtjevna. Dovoljna joj je jedna kantica i njoj je dobro, kaže Manuela, a Dejvid, naravno, kao pravi muž, kima glavom i potvrđuje ženinu priču.


Foto: Mateo Levak


(Robert ŠIMONOVIĆ)


 


#Instaljepotice #kantrida #bivio


Djevojke s Kantride imaju tajnu misiju uživati bez velike publike. U šljunčanim plažama Bivija uživaju u pogledu na obližnju Učku i zelenilo. Najviše se obraduju skakanju s rive ili milovanju valova koji ih s nadolazećom morskom struju nježno ljuljaju u plićaku.


Veronika je pokazala svoju figuru u badiću i komentirala: Krasssna plaža, i to more…


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Veronika Krivulková (@vero.nika.fit)Natalija se zaštitila šeširićem i opasno pogledala u objektiv…


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Natalie🎈💃 (@nikulina.if)Aneta iz Češke je uživala u plićaku i zapljuskivanju valova.Tajnovita Petrra iz Rijeke samo se nasmiješila i prepustila ljetnim užicima…


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli @petraa871(Edita BURBURAN)