Usvajanje novih vještina

Centar za strane jezike Omnia: Evo zašto baš ovdje želimo naučiti novi jezik

Sanda Milinković

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Bilo da jačate vlastite vještine, polirate životopis ili jednostavno želite putovati, učenje stranih jezika je uvijek dobro ulaganje.Učenje stranih jezika nikada nije bilo potrebnije jer nam je danas čitav svijet nadomak ruke i nerijetko nas samo jedan klik računalnim mišem dijeli od egzotičnih lokacija diljem globusa.


U potrazi za kvalitetnom školom, tehnološki opremljenim učionicama, odličnom ponudom tečajeva stranih jezika i stručnim profesorima, pokucali smo na vrata Centra za strane jezike Omnia.


Dočekale su nas odlično raspoložena profesorica engleskog jezika, Sanja Perinić Švorinić i profesorica njemačkog jezika, Sanela Murica, a upravo su ove dvije profesorice započele čitavu priču Centra Omnia.


Učenje stranih jezika uz umjetničke ilustracije Mirne Sišul
Čitav prostor odiše pozitivnom energijom, a kako i ne bi kada vas odmah u predvorju dočeka natpis: “Amor Omnia Vincit”. Perinić Švorinić nam pojašnjava da upravo riječ “omnia” koja predstavlja i ime centra, znači “sve” i “svekupnost svega”. 


“U svakom jeziku i kulturi ima različito značenje, ali uvijek se svodi na onaj najviši hijerarhijski vrh”, dodaje i povezuje s riječi “om” koja se koristi, između ostalog, i prilikom izvođenja joge kada predstavlja visoku duhovnu i kreativnu snagu.


OMNIA_Centar_ za_strane_jezike

Foto: Vedran Karuza


Osim preslatkih poruka na zidu koje šalju optimistične vibre, čitav je prostor prije četiri godine oslikala riječka umjetnica Mirna Sišul. Raznobojni, ali ne previše šareni motivi, krase zidove učionica u kojima bi s “guštom” usvajali nova znanja.


Svaka je učionica drugačije oslikana, a zidove krase i mnoge motivacijske poruke na stranim jezicima čime se vidi odmak od klasičnih učionica i pruža opuštenija atmosfera polaznicima.


“S obzirom na to da imamo tečajeve i za djecu i za odrasle, željele smo postići ambijent koji je prihvatljiv i jednima i drugima”, kaže nam Perinić Švorinić dok razgledavamo jedinstvene ilustracije.Foto: Vedran Karuza


Nasmijane profesorice Sanja Perinić Švorinić i Sanela Murica objasnile su nam što sve možemo naučiti u Omniji, Foto: Vedran Karuza


Učenje stranih jezika uz pametne ploče i interaktivni stol


“Priču smo započele prije pet godina”, započinje Murica te kaže da je upravo ova škola prva u Rijeci počela s korištenjem pametnih ploča.“U zadnjoj učionici imamo i interaktivni pametni stol za djecu koji služi za učenje jezika”, dodaje te objašnjava da su se inovativnim pristupom učenju željele istaknuti na tržištu.Uz pametne ploče idu i interaktivni udžbenici, a profesorica Murica objašnjava da je čitav sustav spojen na laptop zbog čega se tijekom predavanja mogu koristiti internet i društvene mreže. Ovakav način rada unosi potpuno novu razinu komunikacije u učionice, dokazano povećavaju motivaciju, angažman te u konačnici i uspjeh polaznika.


“Radimo s digitalnim udžbenicima, a polaznici imaju klasične”, kaže nam Murica i naglašava da je ovaj način predavanja super i kada je nastava online.


“Ovo sve projiciramo online – kako otvorimo tekst, polaznici čitaju. Korisno je što polaznici ne moraju koristiti nikakve bilježnice niti knjige”, objašnjava te dodaje da se materijali mogu slati i na mail.


Prije tri godine smo krenuli s online nastavom koja se tada odvijala samo za individualne tečajeve. Još smo tada radili preko Zooma, a ove godine kada je nastupila karantena u ožujku, mi smo tri dana ranije cijelu školu i sve grupe – i djecu i odrasle, prebacili na ‘online’ nastavu”, pojašnjava profesorica Perinić Švorinić.


Iz razloga što već nekoliko godina u školi postoji mogućnost online nastave, situacija s lockdownom i karantenom, ove stručne djelatnice nije uhvatila nespremne.


Dapače, spremno su uskočile u nove izazove i osmislile slogan: “Odgodi putovanje, ne i znanje”, kojim šalju jasnu poruku da je pravo vrijeme za učenje stranih jezika – uvijek.


Bijele ploče i flomastere zamijenila su one interaktivne, Foto: Vedran Karuza


U Centru za strane jezike Omnia i oni najmlađi mogu napraviti svoje prve “korake” na njemačkom, talijanskom i engleskom jeziku jer se primaju i djeca predškolskog uzrasta.


Upravo su oni najviše oduševljeni pametnim stolom na kojem kroz interaktivan sadržaj usvajaju nova znanja. “Imamo mnoštvo vježbi i igrica zbog čega je to djeci zanimljiva interakcija”, pojašnjava Murica i dodaje da pametni stol postaje sve zanimljiviji i odraslima.


Odlično je i što učenjem stranih jezika u ovoj školi dobivate pripremu za polaganje tečaja na međunarodnoj razini IELTS, TOEFL, GOETHE i ÖSD, ali i uslugu prevođenja dokumenata.


Pogodnost pripreme za spomenute ispite posebno je korisna mlađima koji se odlučuju na školovanje u inozemstvu, ali i odraslima koji možda planiraju inozemnu karijeru za koju im je potreban međunarodno priznat certifikat o poznavanju stranog jezika.


Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza


“Bavimo se i prevođenjem, imamo kolegicu za ruski, ukrajinski, talijanski i ostale jezike”, objašnjava Murica te dodaje da su objedinile čitavu ponudu i tako polaznicima, ali i drugim korisnicima, omogućile da na jednom mjestu dobiju kompletnu uslugu.


U ovom nas je centru oduševilo i što grupe sadrže od 4 do 7 polaznika pa profesori imaju dovoljno vremena posvetiti se svakome. Zbog manjeg broja polaznika u grupi, svi su polaznici ujedno i aktivni sudionici pa nema mjesta “monotonom” predavanju i pasivnom promatranju.


Foto: Vedran Karuza


Ekipa koja će vam predavati u ovoj školi je, kako kažu, vesela mlada i stručna. 


Osim što su stručnjaci u svom području, neki su profesori i izvorni govornici dok su neki živjeli u zemljama govornog područja jezika koji poučavaju.


Na vama je samo da odaberete koji strani jezik želite naučiti – engleski, njemački, talijanski, portugalski ili ruski i započnete svoje putovanje.


Baš kao što vas poziva i jedan od citata s oslikanih zidova: “Every adventure requires a first step” – potrebno je samo učiniti taj prvi korak i upustiti se u avanturu učenja stranih jezika u Omniji.


Foto: Vedran Karuza


Sadržaj nastao u suradnji s Centrom za strane jezike Omnia.