Posao i stres

Najčešći uzrok stresa je posao: Uz ovih se osam savjeta riješite lošeg osjećaja i izgaranja

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Ponekad morate jednostavno reći „ne“Izgaranje u karijeri zapravo je češće i štetnije za vaše zdravlje i uspjeh nego što možda shvaćate. Ovo kronično psihološko stanje može biti potaknuto nizom faktora, uključujući opterećenje na poslu, nedostatak kontrole, osjećaj neprihvaćanja, toksično radno okruženje i vaš rad koji se adekvatno ne vrednuje.


Rezultat? Počinjete se osjećati iscrpljeno, izolirano, cinično i neproduktivno.


Umjesto ignoriranja ovih znakova upozorenja i borbe protiv izgaranja svakodnevno, ovo je osam provjerenih načina da ih prevladate.


Postanite sebičniji
Psiholog Abraham Maslow objasnio je 1943. da će pojedinac postati sretan samo ako se izrazi i ostvari svoj puni potencijal. Nazvao je to samoaktualizacijom.


Ukoliko svoje dane provodite samo odgovarajući na zahtjeve drugih i stalno izgovarate “da“, iako ste preplavljeni, izgaranje je neizbježno, piše Inc.com.


Ponekad morate jednostavno reći „ne“. Ako nemate vremena za bilo kakve dodatne zadatke ili vas prozivaju da kasnite ili daju zadatke da radite na nečemu što nije dio vašeg opisa posla, onda trebate pristojno obavijestiti svog nadređenog ili kolegu da trenutno ne možete prihvatiti njihove zahtjeve.


Usporedite svoje redovne zadatke s opisom posla


Usporedite opis svog posla s popisom zadataka i odgovornosti koje zapravo imate i prezentirate te podatke šefu. Ističući ove dodatne zadatke, možda ćete moći dobiti malo utjecaja pokazujući da ste posao stavili i iznad parametara svog posla.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Uspostavite nove odnose na radnom mjestu


Primanje dobrih vibracija od drugih je uzdižuće iskustvo, ali isto tako je važno vraćati drugima lijepu energiju.


Umjesto da se sami suočite sa izgaranjem, okružite se kolegama koji također žele postići pozitivne korake u svom poslovnom životu kako bi svi mogli pružiti podršku jedni drugima.


Imajte na umu da vas okruženje pozitivnim ljudima može usredotočiti, pomladiti i napuniti energijom tokom dana.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Smanjite stres slobodnim vremenom


Kad se počnete osjećati iscrpljeno, psihički i fizički, to je obično znak da trebate uzeti neko slobodno vrijeme za sebe. Iako dvotjedni odmor zvuči kao savršeno rješenje, to možda nije uvijek izvedivo.


Mogli biste, međutim, isplanirati dug vikend. Kad je riječ o smanjenju stresa, dobijate puno veću korist od redovnog planiranja ispunjenih vikenda. Dok ste odsutni, nemojte zvati ured ili provjeravati svoju e-poštu.


Ali, što ako ne možete čekati svoj dugi odmor? Ograničite upotrebu digitalnih uređaja na više sati. Na primjer, pametni telefon možete staviti u ladicu kada stignete kući.


To će spriječiti svako iskušenje da ga uzmete u ruke i provjeravate e-poštu ili tekstualne poruke. Što god bilo, može pričekati do sutra.


Meditirajte


Postoji razlog zašto ljudi meditiraju stoljećima. To je dokazani način za smanjenje simptoma u velikom broju poremećaja, uključujući anksioznost i depresiju.


Meditacija također uključuje razvoj svijesti o iskustvu sadašnjeg trenutka sa suosjećajnim, neosuđujućim stavom i to može poboljšati vaš fokus.


U većini slučajeva meditacija u trajanju od samo 10 minuta dnevno dovoljno je moćna da se osnažite.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Učinite nešto smisleno i zanimljivo


Prepoznajte najuspješnije elemente svog rada i pokušajte posvetiti više vremena tim zadacima. Možete pitati svog nadređenog možete li se usredotočiti na zadatke koji su više usklađeni s vašim znanjima i talentima.


Izvan posla trebali biste raditi na projektu prema kojemu osjećate strast. Bez obzira započinjete li dodatni posao, pišete knjigu ili preuređujete svoju kupaonicu, rad na projektu koji vas ispunjava, pobudit će vašu radoznalost i energiju.


stres

FOTO/Unsplash


Smanjite svoje popise obaveza na minimum


Pogledajte svoj popis obveza. Mora li sve na vašem popisu biti učinjeno odmah?


Kada ste preopterećeni zadacima koje nećete moći ispuniti, stavite naglasak na tri najvažnija prioriteta na svom popisu dnevnih. Ako ih prekrižite, možete početi raditi na sljedećoj stavci. Ukratko, držite svoje popise kratkima, tako da vas ne zatrpavaju.


Promjena okoline


Kad sve drugo ne uspije, možda ćete trebati iznenaditi svoj sustav i promijeniti stvari. To bi mogla biti mala promjena poput premještanja stola u drugi dio ureda. No, u drugim okolnostima, možda nećete imati drugog izbora osim da razmislite o novom poslu ili putu karijere.