Privlačna moć kamena

Imamo 6 odličnih ideja kako uklopiti kamen u vrt. Čini divnu i korisnu dekoraciju

Jelena Sedlak

Foto: iStock

Foto: iStock

Pri uređenju vrta prirodni materijali bi svakako trebali imati prednost.Ono što razlikuje obične od zaista dojmljivih vrtova je kreativna uporaba kamena, osobito u mediteranskim vrtovima. Kamen je idealan, čvrst materijal koji može istaknuti ljepotu biljaka i unijeti strukturu u vaš vrt. Možda nije onoliko čvrst kao što su to beton ili cigla, ali on je potpuno prirodan materijal koji izgleda kao da otpočetka pripada vrtu u koji ga se postavi.Neki vaši vrtni projekti će možda zahtijevati da pojedine kamene spojite žbukom, kod drugih ćete se možda opredijeliti za ciglu ili beton, ali u svakom slučaju ćete morati dobro razmisliti prije no što započnete raditi, recimo stazicu kao najčešći vrtni zahvat.


Ako se odlučite za rad s kamenom, njegova veličina i oblik odredit će i njegovu krajnju namjenu, pa dobro odvagnite kakav ćete kamen izabrati. Velike, ravne kamene ploče, kakve se obično koriste za stube, osiguravaju dobar i siguran pristup. Posljednje što želite su kamene stube koje su nestabilne.


Foto: iStock


Kamen može biti divan dodatak
Ne želite ni previše kamenja u svom vrtu jer će stvoriti grub dojam pa ga svakako »omekšajte« koristeći puno biljaka.
Ima neke magije u kombiniranju stijena i vode u prirodi. Možda su upravo zbog toga zapadnjaci oduševljeni japanskim vrtovima. Kamene fontane su odlično rješenje za ljubitelje ovakvih eksterijera, a fontane čak i ne moraju biti velike da bi stvorile pravi dojam. Za manje vrtove dovoljne su i sasvim male fontane i ugođaj će biti potpun.Stazice načinjene od kamena mogu biti lijep ukras vrta, ali mogu biti i monotone ako ne pazite pri izboru materijala, jer ako koristite identične kamene ploče slijepljene jednu uz drugu, stazica će djelovati pomalo dosadno. No, ako ostavite malo slobodnog prostora između njih, pa tu nikne trava ili druga vrsta pokrivača tla, to će razbiti jednoličnost.


Japanski vrt Kyoto u londonskom Holland Parku, Foto: iStockPri uređenju vrta prirodni materijali bi svakako trebali imati prednost. Kamen će u mediteranskom vrtu dobro izgledati i djelovat će prirodno. On je sastavni dio svakog vrta i često se koristi i u dekorativne svrhe.


Od njega se grade terase, stube, puteljci, ograde i mali bazeni, fontane i skulpture. Kada gradimo kamene zidiće, ograde ili stazice, treba poštovati određena pravila. Kamen koji koristimo u svom vrtu treba biti sličnog oblika i boje kao i okolne stijene koje su već ugrađene u ograde, suhozide ili stube i sav bi taj kamen trebao biti dopremljen iz okolice.


Foto: iStockKada pripremamo svoj budući vrt, obično iskopamo stijene i bacamo ih da nam ne smetaju za budući uzgoj cvijeća i povrća. Rijetko ih vraćamo u vrt kao dekorativni element, a prirodni kamen se u vrtu može iskoristiti na bezbroj načina: za izradu stazica, zidova, otvorenih ognjišta ili samo kao dekoracija.


Ne samo da kamen lijepo djeluje u vrtu i da je iskoristiv na brojne načine, nego stvara bolju i ugodniju atmosferu.


Foto: iStockEvo nekoliko ideja kako kamen djeluje kada se koristi u projektiranju vrta:1. Ostavlja dojamSvatko očekuje da će u vrtu vidjeti zelenilo. Vjerojatno imate šarene gredice sa cvijećem, svježe pokošeni travnjak, možda kakav dekorativni element koji će izraziti vašu osobnost, ali manje je za očekivati da ćete imati kakav jednostavan kamen koji će polučiti dramatičan dojam.


Pritom ne mislimo na popločanu stazicu ili na obrub od cigala, već na stijenu čiji će izgled dramatično promijeniti percepciju vašeg vrta.


Velike stijene se mogu postaviti tako da pridodaju zanimljivijem izgledu vrta, a mogu se postaviti i samostalno, da djeluju kao protuteža vrtnom zelenilu.


Foto: iStock


 


2. Razdvaja pojedine cjeline


Svaki vrt treba strukturu koju će kamen naglasiti razdvajajući pojedine elemente prostora kao što su cvjetne gredice, stazica, jezerce i drugi dijelovi koji bi inače, međusobno nerazdvojeni i pomiješani, izgledali kao svaštarenje u vrtu. Kamen je puno privlačnije i prirodnije rješenje od materijala poput plastike ili metala, a obavlja dvostruki zadatak, razdvajajući i uklapajući se harmonično u izgled vrta.


Može se koristiti za lakše oblikovanje vrtnih gredica, za obilježavanje granica okućnice, čak i za odvajanje vašeg od uličnog prostora. Samo zapamtite da bi se prirodni kamen trebao kombinirati s prirodnim dizajniranjem kako bi polučio učinak.


Foto: iStock3. Ne zahtijeva održavanjeSvi smo prezaposleni i naš životni stil se sve više ubrzava, pa preferiramo stvari koje ne zahtijevaju previše vremena za održavanje, a kamen je upravo takav materijal. On ne zahtijeva nikakvo održavanje, a cijele godine izgleda odlično, pridonoseći zanimljivosti vašeg vrta čak i u vrijeme mrtve sezone.


Foto: iStock4. Omogućava bolju drenažu i zaštitu od klizištaAko svaka oluja pretvara vaš vrt u močvaru, treba vam bolja drenaža. Višak stajaće vode može stazice učiniti klizavima, uništiti biljke, privući komarce i cijeli okoliš pretvoriti u neurednu kaljužu.


Prije no što počnete prekopavati dvorište, razmotrite kako vam kamen može pomoći u rješavanju ovog problema. Voda se brže provlači kroz kamenčiće nego kroz zemlju, pa običan sloj sitnog šljunka može popraviti drenažu na mjestima na kojima se nakuplja voda.


I na šljunkovitim tlima možete uzgajati biljke, pa se ne brinite oko toga kako će rasti. A čak i ako tu nastane problem, uvijek možete preko sloja šljunka nabacati malo vrtne zemlje.Kamenje se osim toga može iskoristiti kako bi preusmjerilo prirodni tok kišnice od temelja vaše kuće ili vrta do suših dijelova. Ako živite na kosini ili zemljištu koje je sklono klizanju terena i eroziji, stijene se mogu iskoristiti za stabilizaciju terena i kao zaštita od klizišta.


Foto: iStock5. Štiti biljkeOsim što ih sprečava da otklize, kamen biljkama pruža zaštitu od prejake zime i prevelike vrućine. Kamen ljeti upija vrućinu i sprečava je da ošteti korijenje biljaka.


To znači da one mogu imati koristi od sunca, a da ih ono ne ošteti, jer je njihovo korijenje zahvaljujući sjeni kamena hladnije. Zahvaljujući kamenju i voda iz tla će sporije isparavati. Preko zime kamenje će štititi korijenje biljaka od smrzavanja.


Foto: iStock6. Privlači pogledeIma li trenutačno nečeg u vašem vrtu što privlači pogled, a da pritom ne mislimo na ružnu staru špinu, na ulazna vrata drvarnice koja vapiju za obnovom boje ili na kakvu staru šupu u kojoj se borite sa štakorima? Ako ne, možda vam nedostaje nešto što bi se moglo nazvati fokusom koji će privući pogled i pridonijeti dobrom dojmu i preostalog dijela vrta.Zanimljiv oblik kakve stijene, osvijetljen tako da u večernjim satima pridoda dramatičnosti prizora, mogao bi pridonijeti mističnosti cijelog ugođaja u vašem vrtu.Ne morate koristiti čak ni velike kamene gromade da biste privukli pogled na gredicu sa cvijećem na primjer. Cvjetna gredica bez kamena je samo cvjetnjak, ali ako mu dodate makar i kamen visok tek do koljena, ona će postati privlačnija oku.kamen

Foto: iStock