Rečka kartulinica - drvena, ma za sen sega posebna!

Na blagdan sv. Vida galerija “Poneštrica” šalje srdačan pozdrav iz Rijeke prekrasnim drvenim razglednicama

Slavica Mrkić Modrić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Poput svake druge razglednice, drvena je razglednica tanka i laka, i može biti ubačena u poštanski sandučić, no za razliku od papirnate, drvena je razglednica pravi mali artefakt. Ona je trajna slikovna priča o RijeciIz riječke suvenirske ponude stiže prava poslastica. Na blagdan sveca zaštitnika grada na Rječini – blagdana sv. Vida, »Poneštrica«, mala ali uvijek živahna umjetnička galerija iz centra Rijeke, u svijet je odaslala poseban pozdrav.– Nakon glazbe i plesa, slikanja po pločniku i slikanja po platnu; nakon rokerskog badmintona i »Fiumanke« u maštovitoj verziji papirnatih brodica izrađenih vrijednim ručicama djece iz riječkih i škola okolnih mjesta, realizirali smo još jednu ideju – drvene razglednice opremljene prelijepim riječkim prizorima iz prošlosti i sadašnjosti, kažu ljudi iz »Poneštrice«.


Foto: Marko GRACIN

Foto: Marko Gracin


Mi pitamo – drvena razglednica? Kako to izgleda, a oni kažu:
– Baš poput svake druge razglednice, drvena je razglednica tanka i laka, i može biti ubačena u poštanski sandučić te s poštanskom markom i upisanim pozdravima odaslana na bilo koji dio svijeta. No za razliku od papirnate, drvena je razglednica pravi mali dragocjeni artefakt. Ona je dar, uspomena. Ona je trajna slikovna priča o Rijeci.


Foto: Marko Gracin
Kad primite u ruke riječku drvenu razglednicu, uvjerit ćete se. A kakvu Rijeku »Poneštrica« šalje u svijet?– Na našim drvenim razglednicama izložene su vizure Rijeke. Mala dragocjena kolekcija sačinjena je po ključu »malo starog, malo novog«, pa tu ima povijesnih vizura grada iz privatne zbirke Noeme Dekleva, ali i nagrađenih crno-bijelih prizora snimljenih kamerom Darija Jurjevića.


Uz Jurjevićeve intimističke prizore, tu je i jedan frapantan prizor Rijeke iz zraka fotografa Vladimira Franolića, pojašnjavaju u »Poneštrici«.


Foto: Marko Gracin

Foto: Marko GracinDa sve ne bi ostalo samo na »pošalji me« pobrinuo se riječki restoran »Municipium« počastivši jučer sve posjetitelje »Poneštrice« štrudlom od trešanja.Zašto od trešanja, pa zato što riječko uvijek vuče riječko i što legenda kaže da je sveti Vid uvijek darivao trešnjama djecu i, nećemo reći – siromašne kao što to kaže legenda, već sve one koji vole i trešnje, i Rijeku.


Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin