Hlađenje od vrućina

Crna boja više štiti od štetnih sunčevih zraka od bilo koje druge

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Malo smo iznenađeni.



Temperature dosežu visoke razine, a nije rijetkost da cijelo ljeto prosječna temperatura iznosi oko 30, ako čak ne i više.


Tada se postavlja vječno pitanje “Što odjenuti?”. 


Najvažnije je da nosite udobnu i prozračnu odjeću u kojoj ćete se osjećati ugodno. Ljeti uvijek posežemo za bijelom bojom, a uvriježeno je mišljenje da crnu nipošto ne bismo smjeli nositi tijekom visokih temperatura. Je li to mit ili crna boja uistinu privlači vrućinu?




Bijela ili crna majica ljeti? Ako ćete poslušati stručnjake, oni će vam reći da trebate nositi tamniju odjeću, a za to postoji jedan vodeći razlog.


Naime, tamnija, odnosno crna odjeća štiti našu kožu od eventualnih opeklina, odnosno od štetnih UV zraka. Tamnije boje možda upijaju zrake, no reflektiraju infracrveni udio i tako bolje štite kožu. 


FOTO: iStock

Tamnije boje puno bolje štite od sunčevih zraka


Vjerovali ili ne, ispod tamnije odjeće se tjelesna temperatura jednostavnije raspršuje. To se posebno odnosi  kada vlada ljetni vjetar koji će kroz širu odjeću raspršiti nakupljenu vrućinu. 


Bijeli materijali pak reflektiraju toplinu tijela prema unutra, što znači da se tijelo dodatno grije. Također lakše propuštaju vrućinu kroz odjeću te se stoga naše tijelo brže zagrijava. 


Koju odjeću odabrati za ljeto?


Bez obzira odlučili se za bijelu ili crnu boju, jedno pravilo je univerzalno – birajte ležernu, širi i lepršavu odjeću, a izbjegavajte usku i neudobnu odjeću. Naime, što je odjeća uža, to se više topline gomila, a mi se više znojimo jer se tijelo pokušava ohladiti. 


Birajte romantične haljine šireg A kroja, T-shirt majice koje ne prianjaju uz tijelo, kombinezone golih leđa i širokog kroja.