Tko je briljirao?

Atelier: kolekcije ovih dizajnera su nas oduševile na modnoj pisti

Mija Dropuljić

FOTO: Goran Čižmešija

FOTO: Goran Čižmešija

Odabrali smo četiri kolekcije koje su oduševile svojom vizijom i izvedbomHrvatska modna scena je napokon dobila novi modni događaj. Atelier je novi modni tjedan koji se održao 12. i 13. svibnja u Zagrebu u Klovićevim dvorima, a na modnoj pisti su nove kolekcije predstavila poznata imena hrvatske modne scene, no nije nedostajalo i mlade energije. 


Veliki interes za modne večeri je dokaz koliko hrvatskoj modnoj sceni nedostaje revija. Dok smo nekoć imali i više modnih tjedana u razmaku od samo par dana, odjednom se dogodio muk, a pandemija koronavirusa je i ono malo modne aktivnosti u offline svijetu svela na minimum. 


Modne revije su uvijek puno više od samo modela koji na pisti predstavljaju nove dizajnerske kreacije. Revije su uvijek žarišta koja okupljaju istomišljenike, zaljubljenike u modi, dizajnere, make up i hair stiliste, fotografije – cijeli niz kreativaca čije bilo je uvijek doživljaj čuti uživo. 
Dvije večeri novog modnog događaja na pisti su predstavile raznolike kolekcije, od svečanih haljina do udobne sportske odjeće. Nakon što su se slegli dojmovi, odabrali smo najbolje kolekcija prvog izdanja modne manifestacije Atelier. 


​​unaesthetik


Svoju novu kolekciju tijekom prve večeri predstavio je dizajner Marko Plukavec koji stoji iza brenda ​​unaesthetik. Dizajner je napisao “Ljubavno pismo kostimu koji nitko nikad nije htio”, a inspiraciju je pronašao u jednom od “najružnijih” komada odjeće – muške polo majice. Marko nastavlja njegovati svoju prepoznatljivu estetiku i igrati se transparentnošću komada koji kod njega uvijek izgledaju kao da su nastali posve “slučajno”. Njegovi komadi u svojoj suštini jesu seksipilni, no dizajner ih uvijek izvede na tako ležeran i kulerski način da u fokusu ostaje odjevni predmet, a tek onda pažnju privlači gola koža. Rado bismo kod Marka vidjela malo slobode u interpretaciji. Ovaj dizajner ima istančanu viziju svog brenda, no to ne znači da ne bi trebao eksperimentirati s drugačijim materijalima i krojevima. Rado bismo kod Marka vidjeli dozu nesputanosti jer vjerujemo kako bi mu ona dala samo dodatni vjetar u leđa. 


Mihaela Brajković


Pravo osvježenje na modnoj pisti je bila kolekcija dizajnerice Mihaele Brajković koja je na nedavno održanom Dipmodu odnijela titulu najbolje diplomske kolekcije modnog dizajna Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Mihaela se predstavila s čak dvije kolekcije koje su na prvi pogled dijametralno suprotne, no pomnim promatranjem posve je jasno kako dizajnerica već sada ima izgrađen snažan modni identitet.Kolekcija [Hidden]3 analizira i propituje fenomen afirmacije i negacije tijela odjećom. Dizajnerica se poigrava s dvije posve različite siluete koje tako fantastično zajedno funkcioniraju. Ona spaja modni korzet i ženski redovnički habit – spoj koji na prvu djeluje suludo, no on je suludo dobro izveden. Kolekcija CPR/9674/MCT bavi se pomodnjavanjem antimodnog odjevnog predmeta Mao odijela. Mihaela je na modnoj pisti pokazala kako ujedno ima dobar koncept, ali i izvrsnu egzekuciju početne ideje. Velika je lekcija za svakog dizajnera ne pogubiti se u realizaciji svoje vizije, a nju je Mihaela očigledno već uspješno usvojila. 


BiteMyStyle


Svoju razigranu estetiku na modnoj pisti je predstavio i Zoran Aragović. Ovaj dizajner je svojim nepretencioznim, no ipak upečatljivim kolekcijama uvijek osvajao modna srca. U novoj kolekciji Zoran je ostvario nešto što ne uspijeva baš tako lako. On je predstavio trendi komade koji u svojoj suštini i dalje zadržavaju njegov modni potpis, no svidjet će se i ženama koje nužno ne prate njegov modni put. Njegovi komadi su oduvijek bili prije svega nosivi i to je krucijalni element njegovog dugogodišnjeg uspjeha. U novoj kolekciji je dizajner predstavio više “svečanijih” od kojih svaki funkcionira i izvan modne piste. 


DeLight


Završnu večer je svoju novu kolekciju predstavio dizajner Ivan Friščić koji doslovno i preneseno točno zna što voli i iz čega ne izlazi uspješna hrvatska poduzetnica. Ivan oduvijek voli dame. Njegova žena je prije svega elegantna, profinjena, zna točno što joj dobro stoji i zna kako omiljene komade kombinirati. Ona je u isto vrijeme opaka i ne pristaje na kompromise, kako na poslu, tako i u ormaru. Ivan stvara klasiku s daškom modernog, njegovi komadi konstrukcijski ne nude kompliciran koncept, oni nude besprijekornu izvedbu. Jer njegova žena nije komplicirana, ona točno zna što želi – uvijek izgledati od glave do pete savršeno. A Ivan točno to nudi.


Čestitamo vrijednoj ekipi modnog eventa Atelier na uspješnom prvom izdanju i veselimo se novoj sezoni!