Kolumna

ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Vlada treba na Kamenita vrata za Agrokor

Sanja Modrić

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEKOsvrt kolumnistice Sanje Modrić na tjedna događanja.


PONEDJELJAK Braniteljska socijala s vilama i bazenima


Još jedna priča o veteranskoj buržoaziji koja koristi sve pogodnosti svog statusa da se domogne što veće materijalne koristi. Riječ je ovoga puta o HDZ-ovom dubrovačkom vijećniku Ivi Lučiću, ujedno i šefu lokalne Hvidre.


Gospar Ivo živi još od devedesetih u gradskom stanu u centru iako je vlasnik luksuzne vilu s bazenom koju renta turistima. Socijalni stan dobio je kao ratni invalid. Osim vile koja mu služi za turistički biznis, Lučić ima i zemljište na Nuncijati, dubrovačkom Beverly Hillsu, koje mu je poklonjeno također kao branitelju. Gradska revizija utvrdila je još lani da Lučić nema osnove ostati u socijalnom stanu, ali on se iz njega, naravno, ne da van. Zašto ga ne iseli policija, pitat će se svaki normalni građanin koji u Domovinski rat nije išao zbog poratnih privilegija. No, ovakvi su slučajevi – a ima ih koliko se ne da ni pretpostaviti – čista špranca. Aktiviraš se u HDZ-u i u Hvidri, proguraš se u političke strukture i sve postaje moguće.

Dok tisuće nekadašnjih branitelja rade i muče se s egzistencijom kao i svi drugi stanovnici Hrvatske, veteranska vlastela uzima gdje god može i još se žali da joj je malo. Za Lučića u Dubrovniku kažu da će mu novi stan osigurati Ministarstvo branitelja jer na to ima pravo. Da vlasnik vile s bazenom ima pravo na državni stan na teret poreznih obveznika, to je moguće samo u Hrvatskoj. I druge države su imale ratove, i one pomažu svoje veterane, ali mi smo jedina zemlja u kojoj se ratne zasluge mogu naplatiti u suhom zlatu.


UTORAK Promjena bez promjene
Premijer je konačno odlučio, na Ramljakovo mjesto sjeda novi Vladin povjerenik Fabris Peruško, a zamjenica mu je Irena Weber. Već je poznato da su oboje lani došli raditi za Ramljaka u Agrokor, oboje na njegov poziv. Oni su zalog kontinuteta, lojalni svom dojučerašnjem šefu Ramljaku i njegovom viđenju sanacije Agrokora. Možda je netko mislio da će, se zamjenom povjerenika, nešto bitno mijenjati, ali neće. Nije smijenjena ni Martina Dalić, mastermind lex Agrokora i kompletne nove kadrovske sheme u propaloj Todorićevoj kompaniji. Taj dio je, dakle, riješen.


Mapa je, uostalom, u proteklih deset i pol mjeseci Ramljakove izvanredne uprave, već posve zadana. Prvo, roll up kredit je dokument potpuno pravno zaštićen od svih turbulencija, a pogotovo od naivnih ideja da će se s njegovim davateljima moći na bilo koji način pogađati. Drugo, Ramljak je za zajmove založio svu imovinu Agrokora do posljednje uredske stolice. Treće, viška novca nema pa većini neprivilegiranih vjerovnika slijede otpisi i do 80 posto. Četvrto, privremeno vjerovničko vijeće, u kome su pojedine skupine igrale igru s Plenkovićevim namjesnikom u nadi da će za sebe izvući što više, mora hitno biti zamijenjeno sastavom koji će odražavati pravu sliku novih vlasnika Agrokora. Peto, smiješne su prozivke Ramljaka i Dalićke zbog navodno zaplotnjačkih »pojedinačnih interesa« koji rovare protiv nagodbe. Interesi su potpuno legitimna stvar jer je svim vjerovnicima osnovni zadatak da u lomu Agrokora spase što veći dio svojih potraživanja. I šesto, tek kad se među vjerovnicima uspostavi objektivni odnos snaga, prema postocima dokumentiranih potraživanja, razgovor o nagodbi u zadanim uvjetima postaje krvavo stvaran.


Martina Dalić u više je navrata reproducirala izjavu da svijeću na Kamenitim vratima trebaju zapaliti svi kojima nije dopalo da rješavaju krizu u Agrokoru. Na Kamenita vrata, međutim, trebaju ići upravo ona i njena Vlada nakon avanture koju su oni skrojili i u nju upleli cijelu Hrvatsku.


SRIJEDA Juhica s knedlom Vijeća za prošlost


Pozdrav »za dom spremni« je ustaški i utoliko je kardinalno protuustavan. Hrvatska se gnuša od ustaštva i fašističke NDH, njenom znakovlju nema mjesta u javnosti. No, tako nedvosmisleno protuustavni »za dom spremni« ipak može ostati na grbu HOS-a i isticati se na manifestacijama u čast njihovim poginulim borcima. To je ta juhica s knedlom koju smo dobili od Plenkovićevog Vijeća za suočavanje s nedemokratskim režimima.

Nakon godinu dana natezanja, 17 premijerovih odabranih stručnjaka, pod palicom predsjednika HAZU-a, akademika Zvonka Kusića, dalo je za pravo Plenkoviću, svom krsnom kumu.


Kad je lani izbila afera s ustaškim natpisom na ploči HOS-a u Jasenovcu, premijer nije znao kako da se ne zamjeri krajnjoj desnici. Još 1992. godine. Tuđman je zbog crnih ustaških uniformi i fašističkih oznaka prekorio HOS, stranačku vojsku HSP-a, u kojoj je ratovalo jedva dva posto tadašnih hrvatskih oružanih snaga. »Današnji svijet gradi se na načelima antifašističke koalicije«, poručio im je Tuđman. Ali Plenković se lani ipak krzmao. Ponavljao je kako je sporna ploča »ipak« postavljena na mjestu pogibije hrvatskih branitelja, a grb HOS-a, takav kakav jest, »ipak« je službeno registriran kod državnih tijela. A zatim je s Kusićevim Vijećem kupio sebi godinu dana mira. U svoju »pluralističku« komisiju arbitara posadio je i rektora Katoličkog sveučilišta koji je već poslao izdvojeno mišljenje. Nezadovoljan je što hrvatski Ustav »odbacuje NDH« , a »legalizacija pozdrava za dom spremni u grbu HOS-a« pruža mu tek »minimalnu zadovoljštinu«.


Stiže još izdvojenih mišljenja, eto koliko je smisla imala ovakva Plenkovićeva operacija povlačenja na rezervne položaje, zaštićene od odlučivanja. No premijer je sada sretan jer mu službeni zaključci Vijeća idu na ruku. Iz njih proizlazi da on lani s tom pločom nije ni trebao učiniti baš ništa. Kako smo već čuli u našoj nedemokratskoj prošlosti, Ustava se ipak ne treba držati kao pijan plota.


I sada počinju problemi. HOS-ove ploče s ustaškim znakovljem mogu se, dakle, slobodno postavljati svuda po Hrvatskoj, možda čak i u Jasenovcu. A na egidu svake ultraške manifestacije može se nalijepiti i komemoriranje za branitelje HOS-a. Pa Vijeće je reklo da je to situacija kad Ustav ne važi. To je zasluga Andreja Plenkovića, koji voli naglasiti da je pravnik. I, naravno, antifašist.


ČETVRTAK Država je obespravila i vlasnike i stanare


Prijateljica živi u Zagrebu i ima tri stana u centru Karlovca. Stanovi su u bivšoj državi bili konfiscirani njenom ocu, u Hrvatskoj su joj vraćeni, ali u njima su ostali zaštićeni stanari. Ona sa svojom imovinom već desetak godina ne može ništa.


Moj brat bio je donedavno zaštićeni stanar u stanu u koji se uselio sa ženom i djetetom kad je moj otac, osamdeset i neke, zamijenio svoj stan za dva manja. Tada nitko nije znao da je bratov stan bio konfisciran. Nije ga mogao otkupiti kao svi ostali i godinama se tresao da će biti izbačeni iako za svoju situaciju ne snosi nikakvu odgovornost.


Njih dvoje predstavnici su dviju skupina koje država već 28 godina huška jedne na druge, a upravo je država obespravila i jedne i druge. Sada Vlada želi raščistiti repove od prije dva desetljeća, piše se zakon. Ali protiv nacrta se bune obje zaraćene skupine. I obje s pravom jer se stare nepravde mogu donekle ispraviti samo na jedan način. Tako da država pravično obešteti i vlasnike i njihove stanare. Prvima vratiti njihove nekretnine i dati im naknadu od datuma kad su im stanovi vraćeni jer svojom imovinom nisu mogli raspolagati. Drugima osigurati stanove za otkup po istim uvjetima koji su vrijedili za društvene stanove. Država ima stanova na bacanje. Ali to se neće dogoditi, slijede finalna potkusurivanja preko leđa građana i nove traume. A kriminalne malverzacije koje su vlasti amenovale na tom terenu ostaju, naravno, zauvijek zaboravljene.


PETAK Proljeće u opoziciji


Opozicija se dogovorila oko pokušaja smjene Martine Dalić. Oko toga su se ujedinili svi osim stranke Brune Esih, no ona je najavila da će i njeni ljudi glasati za opoziv iako bi radije da se ruši cijela Vlada.


Cijelu noć i sljedeći dan, cijela je oporba u sabornici zahtijevala od HDZ-a da joj se novim poslovnikom ne ograničavaju prava na parlamentarno djelovanje. A zatim su svi zajedno odbili sudjelovati na ponovljenom glasanju o novoj predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.


Nataša Novaković, kojoj je prošli put nedostajao jedan glas, izabrana je ovoga puta sa svih 78 glasova vladajuće koalicije. Nisu se, dakle, ostvarila očekivanja opozicije da će misteriozna trojka iz saborske većine, koja prvi put nije podržala HDZ-ovu kandidatkinju, ponoviti svoju izvedbu. Nije izvjesno niti da će među vladajućima naći pokojeg saveznika za rušenje Marine Dalić. No čini se da s proljećem nastupa novi trend povezivanja opozicijskih stranaka na nizu poteza i politika. To za Hrvatsku može biti samo dobro, pitanje je samo hoće li potrajati.