Jesensko pospremanje

Zadnji je trenutak za detoksikaciju ormara: Što baciti, što spremiti i kako posložiti

Ivana Kocijan

Nemate što obući? Foto Istock

Nemate što obući? Foto Istock

Za pravu detoksikaciju ormara potrebno je ukloniti iz njega sve što nam ne treba poput oštećene, izblijedjele, rasparane odjeća koju nismo nosili godinama, ili pak onih komada koji su u savršenom stanjuSada je pravo vrijeme za »jesensko pospremanje«, svega pa tako i ormara. S obzirom na to da nam se približava ono doba godine u kojem će tanke ljetne majice mjesto prepustiti debelim zimskim džemperima, potrebno je »raskrčiti« mjesto u ormaru za komade odjeće koji zauzimaju više mjesta.


Iako preslagivanje pomaže, premještanje stvari s jednog mjesta na drugog bez da se pritom ne riješimo nepotrebnog, nije rješenje. Za pravu detoksikaciju ormara potrebno je ukloniti iz njega sve što nam ne treba poput oštećene, izblijedjele, rasparane odjeća koju nismo nosili godinama, ili pak onih komada koji su u savršenom stanju, ali više ne stanemo u njih i sl.


Foto Pixabay


Foto Pixabay

Ako se odlučite na radikalno čišćenje, nemojte pobacati baš sve što vam se u tom trenutku ne sviđa. Neke vječne komade i odjeću koja je stara i ne nosite je godinama, ali za vas ima neku posebnu emotivnu vrijednost, pospremite u posebne kutije, a mjesta dajte komadima koje ćete češće nositi.


Ako imate sreće da imate velike ormare, iskoristite tu blagodat i odjeću posložite po kategorijama: boji, stilu, namjeni. Organizacija je najbitnija, pogotovo ako imate puno odjeće. Primjerice, košulje objesite na vješalice i posložite ih po boji. Ako vam ne stanu sve na vješalice, odaberite one koje najčešće nosite, odnosno one koje se najviše gužvaju i nije ih poželjno slagati.


Foto Pixabay


Foto PixabayKad smo već kod gužvanja, odnosno peglanja, dane vikenda iskoristite kako biste ispeglali odjeću za cijeli tjedan unaprijed. Dragocjeno jutarnje vrijeme uštedjet ćete i ako tijekom vikenda unaprijed složite odjevne kombinacije za cijeli tjedan. Zaigrajte se, kupite pet novih vješalica u zanimljivim bojama i na njih objesite ono što ćete nositi u sljedećem radnom tjednu. Ako imate malene ormare, predmete u njima rasporedite po učestalosti korištenja.


Foto Pixabay


Foto PixabayOno što najčešće vadite, stavite u prvi plan, a ono što rjeđe koristite smjestite na više police ili iza komada koje redovito nosite. Maje i džempere slažite na police, a majice u ladice. Posebnu pozornost posvetite modnim dodacima. Torbice, nakit, remenje, marame, šalove, šešire – presložite u zasebne kutije kako bi vam bili dostupniji onda kada vam zatrebaju. Najatraktivnije, tzv. statement komade izložite na najvidljivije mjesto.


Foto Istock


Foto IstockNakon što napravite reda u ormaru, prije ili kasnije sigurno ćete zaključiti da – pored sve lijepo složene odjeće – nemate što obući. Sve je u redu, spremni ste za jesenski shopping. Ako baš morate, kao i na početku svake sezone, investirajte u nekoliko novih komada koji su u trendu, ali neće tako uskoro prestati biti »in«.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran KaruzaKupite jaknu, cipele ili torbicu ili neki osnovni modni komad poput traperica ili majice modernog kroja ili dezena. Izbjegavajte odjeću koja vam je lijepa, ali već unaprijed znate da ćete je rijetko nositi jer vam ju se neće dati peglati itd. Ormar se veseli novim »stanarima«, sve dok s njima ne pretjerujemo, stoga prije nego što se bacite u trošenje, proučite nove trendove – među odjećom koju čuvate godinama zasigurno će se naći barem dva ili tri odjevna predmeta koji će ove jeseni ponovo biti »in«.