Američko istraživanje

Udvostručio se broj sredovječnih ljudi koji puše travu. A među starijima od 65, rast je čak – sedam puta

P. N.

Pixabay.com

Pixabay.com

Znanstvenici tvrde kako generacija rođenih nakon Drugog svjetskog rata do početka šezdesetih, takozvani Baby Boomersi, imaju više iskustva s marihuanom od prethodnih generacija.Posljednja istraživanja pokazala su da je oko 9% Amerikanaca u dobi između 50 i 64 godina probalo marihuanu najmanje jednom u godini provođenja istraživanja.  


To znači da se postotak sredovječnih korisnika kanabisa udvostručio tijekom posljednjeg desetljeća, navodi se u studiji koja je izašla u časopisu Drug and Alcohol Dependence.


Za osobe starije od 65 godina taj rast sedam je puta veći. Vidljivo je kako se uporaba lake droge povećava među starijim Amerikancima, ali da većini to ipak nije prvi dodir sa zelenom biljkom, tvrdi Joseph Palmar, sa Sveučilišta u New Yorku, te navodi da se oko toga ne treba brinuti.
Također, znanstvenici tvrde kako generacija rođenih nakon Drugog svjetskog rata do početka šezdesetih, takozvani Baby Boomers, imaju više iskustva s marihuanom od prethodnih generacija.


Tome su pridonijela istraživanja i legalizacija pušenja medicinske marihuane u određenim državama, a većina osoba koristi se tim sredstvom kako bi ublažila bol i prekinula nesanicu.


Marihuana može imati terapeutski učinak za različite simptome, ali istraživanja na ovom području još uvijek su vrlo ograničena, kaže doktor Benjamin Han, također sa Sveučilišta u New Yorku.  


Jedan od problema za rekreativne pušače kanabisa može biti potencijalni pravni rizik, pogotovo ako se konzumacija odvija u državama koje marihuanu još nisu legalizirale.