Rekord za Guinnessa

Razgovarali smo s roniocima na dah koji su otišli na Himalaju

Marina Kirigin

Vitomir Maričić kreće put Nepala s Lidijom Lijić s planom ostvarenja triju ciljeva

Vitomir Maričić kreće put Nepala s Lidijom Lijić s planom ostvarenja triju ciljeva

Prije nas takav je zaron napravio Austrijanac na oko 4.900 metara, ženski rekord je još nešto manji, međutim uvjeren sam da i Lidija, i ja možemo ostvariti bolje rezultate. To vjerujem i zbog naših izuzetnih ovosezonskih rezultata u dubinskim i daljinskim disciplinama koji su nas svrstali u top pet ronioca na svijetu, rekao je MaričićHrvatski reprezentativci u ronjenju na dah Lidija Lijić i Vitomir Maričić pokušat će oboriti svjetski rekord u najvišem zaronu na svijetu u sklopu ekspedicije »Himalaya 2017«. Na put za Nepal krenuli su danas, a kroz nešto više od 15 dana pokušat će postići tri cilja, od kojih bi jedan, upravo onaj vezan za ronjenje, trebao ući u Guinnessovu knjigu rekorda. Lidija i Vitomir planiraju zaroniti u jezero na 5.200 metara nadmorske visine na masivu Annapurna u Nepalu i oboriti novi svjetski rekord koji sada drži Austrijanac koji je zaronio na visini od oko 4.900 metara.


Uz navedeno planiraju se popeti na jedan od vrhova visok između 5 i 6 tisuća metara kao i posjetiti Tibet. Lidija i Vitomir su iskusni ronioci koji su oborili Guinnessov rekord u ronjenju na dah ispod leda – projekt Arctic Breath 2017, ali i koji iza sebe imaju niz odličnih rezultata u disciplinama daljinskog i dubinskog ronjenja. Uz uspješne ronioce ekspediciju u dalekom Nepalu će činiti još tri člana – Marino Petretić, Vladimir Šoić i liječnik opatijske Thalassotherapije Viktor Ivaniš.


Teški uvjeti


Pred odlazak na ekspediciju, sportaši su pregledani u opatijskoj specijalnoj bolnici Thalassotherapiji, a o njihovom zdravlju i nadalje će, tijekom ekspedicije brinuti opatijski liječnik. Nakon svih nužnih obavljenih pregleda sportaša, peteročlana ekipa sjesti će na avion, a već 2. studenoga sjesti će u džip do lokacije zarona, do kojeg će biti nužno i hodati više dana.
Zdravstveni cheking u opatijskoj Thalassotherapiji - Vitomir Maričić, Darija Bostjančić, Viktor Ivaniš i Viktor Peršić / Foto Sergej DRECHSLER


Zdravstveni cheking u opatijskoj Thalassotherapiji – Vitomir Maričić, Darija Bostjančić, Viktor Ivaniš i Viktor Peršić / Foto Sergej DRECHSLER– Uvjeti na takvim visinama za ronjenje su izuzetno otežani, zato bih rekao da je ovo više jedna eksperimentalna proba u kojoj ćemo vidjeti kako bi to moglo izgledati na toj visini. Prije nas takav je zaron, na dvije minute, napravio Austrijanac na oko 4.900 metara, ženski rekord je još nešto manji, međutim uvjeren sam da i Lidija i ja možemo ostvariti bolje rezultate.


To vjerujem i zbog naših izuzetnih ovosezonskih rezultata u dubinskim i daljinskim disciplinama koji su nas svrstali u top pet ronioca na svijetu. Vjerujem da tu imamo prednost pred roniocima koji su ovo pokušavali prije nas, no treba vidjeti kako ćemo reagirati na visini. I tu smo relativno iskusni, dosad smo već boravili na takvim visinama bez problema – rekao je Maričić pred odlazak na put u opatijskoj Thalassotherpaiji gdje su obavljeni svi nužni pregledi.


Lidija Lijić


Lidija LijićMaričić je napomenuo kako je zaron okosnica projekta te kako postoji mogućnost da ga učine na dvije lokacije.Svi imaju dobar stav i svjesni su opasnosti. Izuzetno je dobro da već imaju iskustva na takvim visinama na kojima ne smijete ništa držati za sebe. Sve što osjetite morate podijeliti s drugima, zato je najbitnija komunikacija, pogotovo između članova ekspedicije i liječnika. Glavobolja, probavne smetnje – na sve treba odmah reagirati. Držim im fige i pratit ćemo ih na portalima ako uhvate kakav signal – savjetovala je članove ekspedicije alpinistica Darija Bostjančić koja ima iza sebe zavidan sportski rezultat – uspela se na vrh visok 8.848 metara.– Imamo dva jezera na kojima imamo mogućnost to napraviti. Oko deset dana hoda će nam trebati za pristup do jezera koje nam je prvo ciljano. Međutim, to je jezero dosta maleno, pa postoji mogućnost da je zaleđeno. Ipak, u blizini postoje još dva jezera, pa ako se dogodi da ne možemo do vode zbog leda, otići ćemo na rezervno jezero na oko 5.100 metara koje je dosta veliko i rijetko zaleđeno u ovom dijelu godine. Plan C što se tiče vode nemamo, ali neimenovan vrh koji planiramo osvojiti ovisit će o prilikama i spremi, a bit će na visini od 5.000 do 6.000 metara. Ne želimo imati prevelika očekivanja od sebe niti se izlagati većem naporu. Fokusirat ćemo se na naš dio projekta, a to je zaron na dah – rekao je Maričić prije odlaska na put na press konferenciji u opatijskoj Thalassotherapiji kojoj su nazočili i ravnatelj opatijske specijalne bolnice Viktor Peršić, djelatnica bolnice i uspješna hrvatska alpinistica Darija Bostjančić te liječnik koji će krenuti na ekspediciju Viktor Ivaniš. Međutim, zbog lagane viroze izostala je Lidija Lijić. Marinčić kaže kako će Lidija biti spremna za put, no kako su je željeli poštedjeti dodatnog napora da iz Splita dođe u Opatiju na konferenciju za novinare.


Najbolja zdravstvena skrb


Thalassotherapia Opatija već duži niz godina uspješno surađuje sa sportašima i sportskim klubovima iz cijele Hrvatske, a moderna medicinska oprema i posebno educirano osoblje omogućuje da sportašima pruži najbolju zdravstvenu skrb. To su učinili i ovog puta kada su sportaši odradili sve potrebne zdravstvene preglede uoči puta, ali i kada bolnica šalje svog čovjeka na teren, ovog puta mladog liječnika Viktora Ivaniša.


– Nadam se da nam neće biti potrebna direktna medicinska pomoć. Sve ekspedicije koje sam dosad vodio, u zadnjih 6-7 godina na svim kontinentima osim Južnog pola, sa zdravstvene strane su uvijek bile uspješne i nikad se ništa nije zakompliciralo. Nisam nikad vodio ekspediciju na vrh iznad 7.000 metara tako da nemam iskustva kao Darija koja je hrvatska elitna alpinistica. Međutim, mislim da će se i ovdje pokazati kao i dosad da je zdrav pristup i timski rad odlučujući, a vjerujem da ćemo to imati. Temeljem prošlih iskustava mislim da neće biti nikakvih problema. Izuzetno mi je drago zbog ove suradnje s opatijskom Thalassotherapijom koja traje još od prošlog projekta kada smo rušili rekord u ronjenju ispod leda. Zanimljivo je vidjeti analizu svih tih parametara, a sada ćemo na licu mjesta imat i liječnika koji će s uređajima moći pratiti što se dešava na planini u takvim uvjetima – rekao je Vitomir Maričić.


Tri cilja ekspedicije


Ekspedicija ima tri cilja – prvi je ostvariti najviši zaron na svijetu na dah, drugi je osvojiti jedan novi vrh na visini između 5.000 i 6.000 metara i treći, ako sve bude odrađeno u idealnim vremenskim uvjetima posjetiti Mustang ili Tibet. Važan zadatak da čuva i brine o ekpediciji i sebi imat će Ivaniš koji je svjestan svih mogućih potencijalnih opasnosti, a koje se prije svega odnose na visinsku bolest.


Vitomir Maričić / Foto Sergej DRECHSLER


Vitomir Maričić / Foto Sergej DRECHSLER– Mozak i pluća su stvari na koje moramo obraćati najviše pažnje. Rizični čimbenici za nastanak visinske bolesti su brzina uspona, niske temperature, umor, rizične osobe koje žive na nižim nadmorskim visinama, a čak troje članova ekspedicije žive na razini mora – rekao je opatijski liječnik.


Osvrnuo se i na samo postavljanje Guinessovog rekorda u statičkom ronjenju na jezeru na 5.200 metara nadmorske visine.


Hrvatski reprezentativac u ronjenju na dah Vitomir Maričić


Hrvatski reprezentativac u ronjenju na dah Vitomir Maričić– Dodatni otežavajući čimbenici su prvenstveno koncentracija kisika koja bi trebala biti oko 10 posto, a uz to, tu je i temperatura jezera koja bi trebala biti oko 2 stupnja. Ako uzmete sve to u obzir – koncentraciju kisika, usporeni rad srca, izlaganje niskim temperaturama – to je vrlo problematično i stvarno se nadam da su oni dovoljno spremni i da neće biti problema – rekao je Ivaniš.


Podsjeća da je s Vitomirom i Lidijom već radio sličnu ekspediciju kada su u jezeru oborili rekord u ronjenju ispod leda.


– Tada je sve bilo u redu, pa se nadam da će tako biti i sada – zaključio je Ivaniš.