Kreativne igre

Pronašli smo najbolje igračke za slobodnu igru koje potiču dječju kreativnost i maštu

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Slobodna igra iznimno je važna za razvoj djeteta jer potiče njegovu kreativnost i maštu, a igračke za slobodnu igru možda već imate kod kuće ili ih možete sami napravitiIgra je važna komponenta u razvoju djeteta. Pomoću nje dijete istražuje i uči o svijetu oko sebe, svojoj okolini i otkriva samo sebe. Također, igra potiče jačanje samopouzdanja djeteta, osjećaj sreće i sigurnosti, a pomoću nje djeca se uče sociološkim i motoričkim vještinama. Igra razvija dječju maštu, a paralelno s razvojem djeteta, postaje sve složenija i kreativnija.


Za razliku od strukturirane, organizirane igre koja je najčešće pod vodstvom odrasle osobe, u slobodnoj i nestrukturiranoj igri dijete je vođa aktivnosti i ona se odvija ovisno o trenutnom zanimanju djeteta za određeni predmet ili aktivnost. Slobodna igra iznimno je važna za razvoj djeteta jer potiče njegovu kreativnost i maštu i omogućava djetetu da iskaže svoju osobnost na vlastiti način.


I sami znate kako se djeca ponekad najbolje zaigraju sa stvarima koje već imate u kući poput kutija raznih veličina, lonaca, kuhača i papira ili pak u igri pretvaranja poput doktora, kuhara, gusara i slično. Za takve aktivnosti ne treba vam puno novaca, a mi vam u nastavku donosimo najbolje igračke za otvorenu, nestrukturiranu igru koje možda već i imate kod kuće ili ih čak možete i sami napraviti.


1. Igračke za gradnju
Bez obzira imate li curicu ili dečkića kod kuće, sigurno će voljeti graditi i stvarati dvorce, kućice ili tornjeve. Igračke koje će im savršeno poslužiti za takve aktivnosti su drvene kocke, magnetski blokovi, staze s kuglicama, set drvenih tračnica i, naravno, neizostavne Lego kocke.2. Igračke za igru pretvaranja


Vaša djeca mogu postati mali kuhari, znanstvenici, doktori ili superjunaci pomoću predmeta koje već imate u kući ili pak kupovnih setova s namirnicama poput voća i povrća od od drvenih materijala, kuhača i malih lonaca ili pak setom za doktora ili veterinara, a žele li postati znanstvenici, uz malo mašte možete im napraviti njihov laboratorij (npr. obući ih u dugu bijelu košulju, staviti im lažne naočale i dati im male posudice i štapiće za miješanje). Požele li imati svoj koncertni nastup, obucite ih u košuljicu, postavite njihove plišance koji će predstavljati publiku i na stol postavite mali sintesajzer, ksilofon, bubanj ili zvečku- i neka zabava počne. 


3. Životinjske figurice


Bilo da je riječ o plišancima ili malim plastičnim figuricama, s njima je zabava neograničena. Možete s djetetom napraviti farmu ili malu Afriku, dijete ih može prevoziti u svojem kamiončiću, prati sa sapunom i malo vode ili im davati jesti, npr. u jednu posudicu možete staviti malo riže, a drugu napuniti vodom.
4. Kućice od kartona


Neka vaši mališani na jedan dan postanu vitezovi, prinčevi i princeze. Kućice možete sami napraviti služeći se svojom maštom ili pak nabaviti kupovne kućice za lutke, dvorce od kartona ili drvene farme, a kartonske kućice i dvorce dijete može samo obojati flomasterima kako bi i na taj način izrazilo svoju kreativnost.5. Autići i kamioni


Svaki dječak sigurno ima svoju kolekciju autića i kamiona s kojima se može igrati na razne načine, a znamo i da se puno curica voli igrati njima. Možete napraviti svoju auto- praonicu tako što ćete pripremiti spužvice, sapunicu i kablić s vodom, ili pak kišno poslijepodne provesti u istraživanju lokvica.Foto: Pixabay, Unsplash