Određivanje pravila

Odlazak kod bake i djeda dijete često poistovjećuje sa slobodom: Što kad tamo jede previše slatkiša?

Šarlota Brnčić

Dijete odlazak kod bake i djeda poistovjećuje sa slobodom, dok za roditelje to znači ispadanje iz uobičajenih tokova. Povremena bezazlena odstupanja od pravilnika neće naškoditi nikomeKada vaše dijete čuvaju baka i djed, to vrijeme bit će ispunjeno neizmjernom i obostranom srećom i zadovoljstvom. Vi se osjećate sigurnim jer znate da vašem djetetu neće »nedostajati ni dlaka s glave«, no kada je ishrana vašeg djeteta u pitanju, znate da su velike šanse da se u ovome slučaju vaših pravila neće pridržavati.


Slatkiši i grickalice će se tijekom boravka kod bake i djeda vjerojatno jesti u daleko većoj količini od uobičajenog i dopuštenog. Dijete odlazak kod bake i djeda poistovjećuje sa slobodom, dok za roditelje to znači ispadanje iz uobičajenih tokova. U sjećanje sviju nas zasigurno je dobro urezana ta sloboda.


Ukoliko baka i djed povremeno »uskaču« i čuvaju vaše dijete, nemojte im zamjeriti i pustite ih da uživaju u sreći, zadovoljstvu, slobodi i nutricionističkom nestašluku. Kada ste sigurni da vaše dijete svakodnevno kod kuće dobiva sve potrebne hranljive tvari, nema razloga za brigu kada dođe do povremenog odstupanja od pravila.
Drugačija je situacija ako čuvaju vaše dijete nekoliko dana u tjednu ili čak svakodnevno jer ono što se radi svaki dan, neminovno prelazi u naviku. Zato je jako važno da s bakom i djedom smireno razgovarate i napravite zajednički plan.


Baki i djedu treba jasno dati do znanja, ako vaše dijete ima neki zdravstveni problem, da treba imati specifičan način ishrane kojega se valja pridržavati. Uvjerljivo, detaljno i slikovito im objasnite postojeću osjetljivost na određene namirnice te koje su posljedice pretjerane izloženosti njima.


Primjerice, kao što su digestivni problemi (nadutost, grčevi, bolovi), zatvor ili glavobolja i »hiperaktivnost« (pretjerana količina šećera). Ako se vaša ishrana uvelike razlikuje od ishrane bake i djeda, ne očekujte da će oni pripremati obroke slične vašim. U tom slučaju ili sami pripremite obroke kakve želite da vaše dijete jede ili se točno dogovorite s njima što se sprema.


Povremena bezazlena odstupanja od pravilnika neće naškoditi nikome, ali rigidnost može. Iz tog razloga je važno razgovorom i međusobnim dogovorom doći do zajedničkog cilja. Bez obzira na neizmjernu želju baka i djedova da unucima u svemu udovolje, želja za zdravim unucima na koncu će prevladati.