Popularno skijalište

Hrvatski tjedan: Tajna Kronplatza? I kada nema snijega ima snijega, a atmosfera je domaća

Ivan Volarić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Kronplatz nije samo snijeg, skijanje ili bordanje. Kronplatz je i dobra zabava koja traje gotovo tijekom cijeloga dana po bajtama, kako skijaši nazivaju ugostiteljske objekte kojih su razasuti na po cijelom skijalištu. Lauf ili dva pa šank, cuga ili dvije u dobrom društvu kojega ne nedostajeKronplatz, Plan de Corones ili u prijevodu Pijetlove krijeste prvih siječanjih dana nakratko promjene ime u Croplatz. Omiljeno skijalište Hrvata, u visokom postotku stanovnike Istarske i Primorsko-goranske županije – Riječane. Godinama već s prvim danima nove godine brojni hrvatski snjegoljupci kreću prema europskim skijalištima, a na ovom poznatom talijanskom skijalištu na južnim obroncima Alpa okupi se i nekoliko tisuća Riječana. Kronplatz nije samo snijeg, skijanje ili bordanje. Kronplatz je i dobra zabava koja traje gotovo tijekom cijeloga dana po bajtama, kako skijaši nazivaju ugostiteljske objekte kojih su razasuti na po cijelom skijalištu. Lauf ili dva pa šank, cuga ili dvije u dobrom društvu kojega ne nedostaje.


Fenomen zabave


Hrvatski tjedan, kako se naziva drugi tjedan siječnja ili posljednji uoči početka školske godine, vrijeme je kada Kronplatzom dominiraju Hrvati. Njih nekoliko tisuća barem nakratko pobjegne u talijanske planine nadomak granice s Austrijom i otvori godinu odmorom za dušu i tijelo.Nekome tko nije pasionirani ljubitelj skijanja cijela ova priča je teško razumljiva. U čemu je tajna Kronplatza? Što to privlači brojne Hrvate i Riječane na taj 2275 metara visoki vrh?


– Tajna Kronplatza je sljedeće: Kronplatz trenutno raspolaže s 420 topova koji mogu proizvesti umjetni snijeg. Osim toga imaju najbolju infrastrukturu u Europi. Oni su best ski resort u cijeloj Europi i peti su u svijetu! Za Kronplatz možeš reći da ti je skupo ili nije, ali se ne možeš žaliti! Dakle, svaki uloženi euro za boravka na Kronplatzu se isplati. Govorim o stazama, žičarama…, dakle skijaškoj infrastukturi – tvrdi Tomislav Šepić, Opatijac, Vološćan, koji zimi na Kronplatzu vodi Erik ski školu skijanja. Više od 50 njegovih učitelja skijanja brine na tri različite destinacije o nekoliko stotina budućih skijaša iz cijele Hrvatske. Šepić, koji radi na Kronplatzu od 1998. godine, pokušao je objasniti i fenomen dobre zabave.
– Ljeti nam u kafićima uz more nedostaje personala, a zimi ti mladi dečki koji nemaju zaposlenje nalaze posao na skijalištima. Zaposlio sam preko 20 naših mladih konobara i konobarica na Kronplatzu i po okolnim bajtama. Oni rado puštaju hrvatsku glazbu i druže se s našim skijašima. Ne zovu bez veze Kronplatz – Croplatz – tvrdi Šepić.


Demantira bombastične naslove da je »nikad više Hrvata« otišlo na skijanje početkom 2019. godine.


– Brojka je skromnija nego inače. Kronplatz je skuplje skijalište koje daje sve. Ovaj tjedan je rupa za Talijane, kada govorimo o posjećenosti. U ovom tjednu vladaju Hrvati, Ukrajinci i nešto Čeha i Slovaka. Danas (prošli četvrtak op.a) ovdje skija 10 tisuća skijaša! A prosjek skijališta je 20 tisuća. Dakle, po mojoj procjeni među deset tisuća skijaša, koji su danas na Kronplatzu, ima oko 4000 Hrvata. Barem 50 posto od te četiri tisuće skijaša su stanovnici Primorsko-goranske županije – kaže Šepić koji je inače predsjednik međunarodne komisije Udruženja učitelja skijanja i prvi Hrvat koji je postao član Izvršnog odbora i predsjednik tehničke komisije tog udruženja. Ukratko riječ o čovjeku »od struke« koji vrlo dobro zna što govori.


Ljubav duga 30 godina


Naša novinarska »inspekcija« natrčala je na samom vrhu Kronplatza na Željka Butorca, specijalista ortopeda klinike za ortopediju Lovran u društvu supruge Vesne. Njihova ljubav s ovim skijalištem traje već 30 godina, a toliko je intezivna da gore dolaze dvaput godišnje!


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ– Trideset godina smo vjerni Kronplatzu i zato dolazimo čak dvaput godišnje – govore u glas supružnici Butorac.


Oboje imaju svoje objašnjenje što je to takoprivlačno u Kronplatzu.


– I kad nema snijega – ima snijega! – odgovara pragmatična gospođa Vesna, a nadopunio ju je i suprug Željko.


– Ambijent je prekrasan, domaćin su gostoprimljivi, izuzetno kvalitetna su skijališa… Vrijeme je OK, kada pogledaš što se dogaša u Austriji onda je to razlika dan i noć.Atmosfera je kažu fenomenalna – domaća. Doduše, netko će ustvrditi »baš to mi ne odgovara«. Što će mi na odmoru ljudi koji mi opterećuju svakodnevicu?– Zato i dođem u siječnju da uživamo u dobroj atmosferi i skijanju, a u travnju skijanju za svoj gušt s prijateljima. Ma na na Kronplatzu nikada ne možete promašiti! – ustvrdio je Željko Butorac prije nego što se krenuo spuštati strminom praćen suprugom Željkom. I tako već trideset godina…
Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ