Osvajanje vrha Mera Peak

Ekspedicija ‘Vlaji na Himalaji’ kreće 12. rujna., vode je Božić i Mlikota

Hina

Glumac Vedran Mlikota / Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Glumac Vedran Mlikota / Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

 »Ekspedicija 'Vlaji na Himalaji' ima i humanitarnu dimenziju pošto smo prikupili sredstva za pokojnog Ang Phua koji je smrtno stradao 1979. godine kada je sa mnom osvajao Mount Everest. Njegovoj obitelji, koja živi u mjestu Khumjung u podnožju Himalaja predat ćemo ovaj novac,« kazao je Božić, navodeći kako je u nedavnom potresu stradala kuća u kojoj živi obitelj pokojnog mu kolege Ang PhuaSPLIT Ekspedicija »Vlaji na Himalaji«, u kojoj su mahom planinari porijeklom iz Dalmatinske zagore, krenut će 12. rujna pod vodstvom glumca Vedrana Mlikote i planinara Stipe Božića, na osvajanje himalajskog vrha Mera Peak visokog 6476 metara, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare na splitskoj Rivi.


Mlikota i Božić kažu kako je sve spremno za tu ekspediciju koja će trajati 28 dana.


»Ta ekspedicija neće biti preteška, na njoj će svaki od članova izgubiti četiri do pet kilograma, a bilo je ekspedicija u kojima sam izgubio i desetak kilograma,« rekao je Božić.
Objasnio je kako na velikim visinama kod planinara »strada apetit«, pa će na ovu ekspediciji ponijeti domaći pršut, med, čajeva i juha.


 »Ekspedicija ‘Vlaji na Himalaji’ ima i humanitarnu dimenziju pošto smo prikupili sredstva za pokojnog Ang Phua koji je smrtno stradao 1979. godine kada je sa mnom osvajao Mount Everest. Njegovoj obitelji, koja živi u mjestu Khumjung u podnožju Himalaja predat ćemo ovaj novac,« kazao je Božić, navodeći kako je u nedavnom potresu stradala kuća u kojoj živi obitelj pokojnog mu kolege Ang Phua.


 Vedran Mlikota, koji je prije dvije godine s Božićem već bio u ekspediciji na Himalaji, istaknuo je kako je to bio nezaboravan doživljaj, jer san svakoga planinara je otići na Himalaju.


»Nadam se da će sve proteći u redu, a ja sam ponosan što sam član prve vlaške ekspedicije u povijesti vlajlanda«, rekao je Mlikota.


 Vlajima se u primorju često pejorativno nazivaju stanovnici Dalmatinske zagore, to jest dalmatinskog zaleđa.