Ruski predsjednik

Vladimir Putin odbacio tvrdnje o ruskoj uroti za slabljenje EU

Hina

Vladimi Putin / Foto: REUTERS

Vladimi Putin / Foto: REUTERS

Moramo pojačati našu suradnju s EU«, poručio je ruski čelnik za austrijsku televiziju ORF, dodavši kako je taj savez najvažniji ruski trgovinski partnerRuski predsjednik Vladimir Putin u utorak je na putu prema Beču, njegovom prvom posjetu Europskoj uniji od ponovnog izbora, signalizirao da je voljan popraviti odnose s Europskom unijom.


U razgovoru koji je objavljen uoči njegovog posjeta Putin je odbacio tvrdnje o ruskoj uroti za unošenje razdora i slabljenje Europske unije kroz povezivanje s euroskeptičnim i populističkim pokretima.


»Naprotiv, moramo pojačati našu suradnju s EU«, poručio je ruski čelnik za austrijsku televiziju ORF, dodavši kako je taj savez najvažniji ruski trgovinski partner.
Odabirom Austrije kao prve destinacije u svom četvrtom mandatu Putin se odlučio na jednu od rijetkih zapadnih država koje žele održati dijalog s Moskvom usprkos neslaganjima oko sukoba u Ukrajini i Siriji.


Za razliku od većine europskih država Austrija nije izopćila ruske diplomate nakon trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri u Engleskoj.


Putin će se po dolasku rano poslijepodne susresti sa svojim austrijskim kolegom Alexanderom Van der Bellenom, a potom s kancelarom Sebastianom Kurzom.


Konzervativni čelnik Kurz zastupa postepeno ukidanje europskih sankcija protiv Rusije ako dođe do napretka u smirivanju sukoba u Ukrajini.


Kurzev mlađi koalicijski partner, krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ), još je veći zagovaratelj ukidanja sankcija te ima sporazum o suradnji s vladajućom ruskom strankom Ujedinjena Rusija.


Beč i Moskva imaju i zajedničke energetske interese jer je Austrija jedna od glavnih ulazni točaka u Europu za ruski plin.