'Topla' komunikacija

Trump primio Kimovo pismo: Sjevernokorejski čelnik želi novi susret

Hina

Reuters

Reuters

»Glavna tema pisma je organizacija novog susreta s predsjednikom. Otvoreni smo prema toj ideji i počeli smo dogovarati taj susret, drugi nakon povijesnog susreta 12. lipnja u Singapuru«, rekla je glasnogovornica američkog predsjednika Sarah Sanders, ali nije navela ni datum ni mjesto tog susreta



WASHINGTON Donald Trump primio je »vrlo toplo« pismo od Kim Jong-Una, u kojem sjevernokorejski čelnik želi organizirati »novi susret« s američkim predsjednikom, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.


»Glavna tema pisma je organizacija novog susreta s predsjednikom. Otvoreni smo prema toj ideji i počeli smo dogovarati taj susret, drugi nakon povijesnog susreta 12. lipnja u Singapuru«, rekla je glasnogovornica američkog predsjednika Sarah Sanders, ali nije navela ni datum ni mjesto tog susreta.


Ona je objasnila da je »to pismo novi dokaz napretka u odnosima« između dviju zemalja. Sanders je također pozdravila napredak u denuklearizaciji i ocijenila da je vojni mimohod u nedjelju u Pjongjangu bez međukontinentalnih raketa »jamstvo dobre vjere« u procesu nuklearnog razoružanja Sjeverne Koreje.




Trumpova administracija je nakon summita u Singapuru optimistična, a prvi puta je pokazala nezadovoljstvo kada je u kolovozu otkazala put u Pjongjang američkog državnog tajnika Mikea Pompea, navodeći kao razlog nedovoljnan napredak u denuklearizaciji.


Nakon toga je Kim Jong-Un uputio novu smirujuću poruku, kao i pismo koje je krajem prošlog tjedna spominjao Donald Trump.


»Uvijek je bolje da se dvojica čelnika sastanu. Posebice u pogledu Sjeverne Koreje gdje većinu odluka donosi Kim Jong-Un«, ocijenila je Sarah Sanders.