Irak

Tisuće prosvjednika u Bagdadu traže “pad režima”. Danas bi sve moglo eskalirati

Hina

REUTERS

REUTERS

Prosvjede koji su spontano počeli 1. listopada nakon poziva na društvenim mrežama, do 6. listopada je obilježila pogibija 157 ljudi, velikom većinom prosvjednika i to onih u Bagdadu, pokazuju službeni podatci.



Tisuće prosvjednika okupljaju se u petak na prilazima Zelenoj zoni u Bagdadu, nastavljajući protuvladine prosvjede u kojima je početkom listopada poginulo 150 ljudi.


Interventna policija, raspoređena u velikom broju, suzavcem je pokušala rastjerati prosvjednike i udaljiti ih od Zelene zone, gdje su zgrade iračke vlade i američkog veleposlanstva, javljaju novinari agencije France Pressea s mjesta događaja.


Prosvjednici su se već u četvrtak navečer okupili na trgu Tahriru u Bagdadu, uobičajenom mjestu prosvjeda. Neki su ondje proveli noć a drugi su pristizali u petak ujutro.


Njihov je jedini zahtjev »odlazak lopovskog režima«, u zemlji koja je bogata naftom, u kojoj vlada kronična nestašica električne energije i pitke vode i koju nagriza korupcija.Tijekom noći deseci prosvjednika su otjerani ispred Zelene zone pomoću vodenih topova i suzavca.

Prosvjede koji su spontano počeli 1. listopada nakon poziva na društvenim mrežama, do 6. listopada je obilježila pogibija 157 ljudi, velikom većinom prosvjednika i to onih u Bagdadu, pokazuju službeni podatci.


Redarstvene snage, upozorene na nastavak prosvjeda koji se ponovo organiziraju preko društvenih mreža, neprestano ističu da su tu kako bi »zaštitile« prosvjednike.


U petak se velik broj pristaša šijitskog vođe Moktade Sadra treba priključiti spontanom prosvjedu kakav još nije viđen u Iraku.


Moktada Sadr će u petak upotrijebiti sav svoj ugled u prosvjednom pokretu. Godine 2016. njegovi su pristaše bili zauzeli Zelenu zonu i zaposjeli sve ustanove u zemlji.


Čineći dodatni pritisak na vlasti koje su na meti oštre kritike zbog poginulih u listopadskim prosvjedima, Sadr je zatražio od svojih boraca da budu spremni »zaštititi prosvjednike«.


Veliki ajatolah Ali Sistani dao je vladi vremena do petka kako bi pronašla krivce za nasilje i odgovorila na zahtjev prosvjednika.


Premijer je najavio mjere ali nije nije obznanio nikakvu važniju reformu ni mjeru protiv »velikih riba« u toj zemlji koja zauzima 12. mjesto na ljestvici najkorumpiranijih zemalja svijeta Transparency Internationala.


Ulica pak želi novi ustav i posvemašnju promjenu političke klase.


Kao i početkom listopada, pozivi na prosvjede odnose se uglavnom na pokrajine na jugu, gdje su šijiti u većini.