Uzbuna duž granice

Sj. Koreja ispalila rakete nakon Papina dolaska u J. Koreju

Hina

Sj. Koreja ispalila je u četvrtak tri projektila kratkog dometa u more sa svoje istočne obale, objavila je južnokorejska vlada ubrzo nakon dolaska pape Franje u Seul.



SEUL Sj. Koreja ispalila je u četvrtak tri projektila kratkog dometa u more sa svoje istočne obale, objavila je južnokorejska vlada ubrzo nakon dolaska pape Franje u Seul.


Ispaljivanje je izvedeno blizu luke Wonsan, na istoku zemlje. Rakete su ispaljene u pravcu Istočnog mora na razdaljini od oko 220 kilometara, rekao je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane.


J. Koreja je proglasila uzbunu duž granice.




U Seulu, nedaleko 38. paralele na kojoj je ucrtana granica između dvije Koreje, papa Franjo bi trebao odaslati poruku kako bi pokušao pomoći u pomirenju između juga i sjevera.


Održat će “misu za mir i pomirenje” na korejskom poluotoku u katedrali Myeong-dong u Seulu 18. kolovoza, petog i posljednjeg dana njegova posjeta J. Koreji.


Vlasti u Pjongjangu, koje su odbile da sjevernokorejski katolici dođu u susret Papi, jamče u načelu slobodu vjeroispovijesti, upisanu u Ustav.


 Papa Franjo poslao je u četvrtak telegram kineskom predsedniku Xi Jinpingu i narodu Kine dok je svojim avionom nadlijetao teritorij te zemlje, a čija vlada svojim katolicima ne dopušta da priznaju vlast Vatikana.


Papa Franjo, koji se nalazi na putu za Južnu Koreju gdje će provesti pet dana, i inače ima običaj telegramom pozdraviti vlade i narod zemalja kroz čije zračne prostore prolazi. Ti telegrami uglavnom ne sadrže posebne novosti, ali je taj upućen Kini iščekivan u javnosti, kao i poruka koju će papa Franjo uputiti toj zemlji.


“Ulazeći u kineski zračni prostor, šaljem najlepše želje Vašoj ekselenciji i Vašem narodu i prizivam božanski blagoslov mira i blagostanja Vašoj zemlji”, napisao je papa Franjo u telegramu.


Činjenica da je papi uopće dozvoljen prelet Kine dobar je znak i mali korak u unapređivanju krhkih i zategnutih odnosa Vatikana i Kine, navodi Reuters.


Vatikan nema formalne odnose sa Kinom od dolaska komunista na vlast 1949. Kineska komunistička partija ne dopušta domaćim katolicima da priznaju vlast Svete Stolice i prisiljava kršćane da se priključe državnim, tzv. patriotskim organizacijama žele li legalno obavljati svoje obrede.


Vatikan je desetljećima slao poruke mira Kini ali je najveća prepreka bilo vatikansko priznavanje Tajvana, kojeg Kina smatra svojom “odbjeglom” provincijom. Drugi problem u odnosima su žalbe misionara i humanitarnih grupa da ih kineske vlasti na granici sa Sjevernom Korejom progone. Razlog tomu je što Kina želi spriječiti prelazak onih koji bježe iz siromaštva u Sjevernoj Koreji i ilegalno ulaze u Kinu.



Papa Franjo doputovao je u četvrtak u Južnu Koreju u kojoj će boraviti pet dana i sudjelovati na šestim Azijskim danima mladih, a to putovanje je i prvi posjet pape Aziji nakon 1999. godine.


To je ujedno treće Franjino putovanje od izbora za poglavara Katoličke crkve u ožujku 2013., nakon Brazila i Bliskog istoka.


U Južnoj Koreji služiti će četiri mise na otvorenom i imati još deset govora i propovijedi. Susreti s mladima bit će u središtu njegova pohoda, uključujući i misu na dan Uznesenja Blažene Djevice Marije na stadionu u Daejonu, izgrađenom za Svjetsko prvenstvo 2002. godine.


Duhovni vrhunac posjeta vjerojatno će biti beatifikacija 124 korejska mučenika na povijesnim vratima Seula 16. kolovoza.


Očekuje se da će događaju nazočiti milijun ljudi i seulska policija priprema iznimne sigurnosne mjere. Na završnoj misi u seulskoj katedrali 18. kolovoza, očekuje se papin govor o podjeli Korejskog poluotoka na dvije države, Sjevernu i Južnu, i odnosima s Kinom.


U Južnoj Koreji ima 5,4 milijuna katolika, odnosno nešto više od 10 posto stanovništva. Zajedno s protestantima postotak kršćana penje se na 28 posto populacije, što je više od bilo koje druge vjerske skupine. Oko 22 posto stanovnika su budisti, a gotovo ih pola ne prakticira nikakvu religiju.