Talijanski zdravstveni sustav pod pritiskom

Šef odjela za zarazne bolesti bolnice u Milanu: ‘Ti što misle da su priče o koronavirusu pretjerivanje neka dođu posjetiti našu bolnicu’

P. N.

ilustracija: PIAZZAPULITA/Reuters TV

ilustracija: PIAZZAPULITA/Reuters TV

 Korona nas je pogodila kao tsunami, kaže Raffaele Bruno, šef odjela za zarazne bolesti bolnice San Matteo, u gradu Pavia, upravnom sjedištu istoimene oblasti u Lombardiji



Oni koji misle da su priče o koronavirusu pretjerivanje, trebali bi posjetiti našu bolnicu, prenosi njemački Spiegel riječi Massima Gallia, šefa jedinice za zarazne bolesti u milanskoj bolnici Luigi Sacco. Jedinica za zarazne bolesti ove bolnice, kaže on, u potpunosti je raščišćena i bavi se samo zaraženima koronavirusom. Bolničko osoblje radi od dvanaest do četrnaest sati dnevno i svi su potpuno iscrpljeni. Bolnici nedostaje liječnika, pulmologa i internista. Massimo Galli situaciju u svojoj bolnici opisuje kao – katastrofičnu.


Slika medicinskog osoblja u Cremoni, opisuju novinari Spiegela, podsjeća na filmove katastrofe: liječnici nose punu zaštitnu opremu, odijela, naočale, maske, i prozirne plastične štitove preko lica, dok su ispred njih pacijenti priključeni na respiratore. Koordinatorica Carla Maestrini za lokalnu televiziju La7 izjavljuje da su liječnici i sestre na odjelu intenzivne skrbi na rubu snaga. Imamo jako puno pacijenata, rekla je.


– Korona nas je pogodila kao tsunami, kaže Raffaele Bruno, šef odjela za zarazne bolesti bolnice San Matteo, u gradu Pavia, upravnom sjedištu istoimene oblasti u Lombardiji. Šef odjela Bruno kaže da bolničko osoblje radi i po osamnaest sati i to traje već par tjedana. – Uključili smo sve. Svaku sestru i svakog doktora. U ovom trenutku bolnica ima još dovoljno kreveta, ali nitko ne zna što nas očekuje, što je pred nama, kaže liječnik. 




– Za dvije ili tri sedmice nećemo se moći nositi sa ovakvim povećanjem broja pacijenata na hitnim prijemima i odjelima intenzivne njege, upozorio je Giulio Gallera, visokorangirani zdravstveni dužnosnik u Lombardiji. U samo par tjedana, kaže on, uspjeli su organizirati 223 dodtana kreveta u odjelima intenzivne njege, a planiraju ih staviti još 150. Broj pacijenata koji trebaju te krevete iz dana u dan je sve veći i veći.