Smirivanje pobune

Porošenko iznio mirovni plan u 14 točaka

Hina

Taj plan obuhvaća točku o "razoružanju", "jamstvo za uspostavu koridora za odlazak ruskih i ukrajinskih plaćenika" i "decentralizaciju vlasti te zaštitu ruskog jezika unošenjem ustavnih amandmana", javila je internetska stranica privatne televizijske postaje Inter TV. No ne spominje jednostrano primirje koje je bio najavio ukrajinski predsjednik



Taj plan obuhvaća točku o “razoružanju”, “jamstvo za uspostavu koridora za odlazak ruskih i ukrajinskih plaćenika” i “decentralizaciju vlasti te zaštitu ruskog jezika unošenjem ustavnih amandmana”, javila je internetska stranica privatne televizijske postaje Inter TV. No ne spominje jednostrano primirje koje je bio najavio ukrajinski predsjednik.


U separatističkoj pobuni u rusofonskom industrijskom području Donbasu od travnja je poginulo najmanje 360 ljudi. Ta pobuna je prijetnja jedinstvu te bivše sovjetske republike, koju je usto zahvatila velika recesija.


U mirovnom planu spominje se i oslobađanje talaca, “uspostava 10 kilometara široke tampon zone duž ukrajinsko-ruske granice”, oprost “za one koji polože oružje, a nisu počinili teži zločin” te prekid “protuzakonite okupacije” zgrada područne uprave u Donjecku i u Luhansku koje su u rukama pobunjenika.




Plan predviđa i brzu organizaciju lokalnih izbora te program za otvaranje radnih mjesta na tom području.


Prozapadni predsjednik Petro Porošenko, koji je početkom lipnja službeno preuzeo dužnost, nazvao je ruskog kolegu Vladimira Putina i razgovarao s njim o tom planu, koji će službeno predstaviti tijekom dana.


Porošenko je u srijedu rekao da će svojim snagama “uskoro” narediti prekid neprijateljstava kako bi omogućio pobunjenicima da polože oružje.


“Mirovni plan počinje mojom naredbom o jednostranom primirju”, rekao je Porošenko.


Istodobno i dalje traju žestoke borbe na istoku Ukrajine u kojima je u četvrtak poginulo tristotinjak pobunjenika.


Taj broj nije potvrđen iz neovisnog izvora, ali je zapovjednik proruskih pobunjenika rekao u četvrtak da su njegovi lošije naoružani borci pretrpjeli “teške gubitke” u okršaju s vladinim snagama, koje su koristile i teško naoružanje.


Vladine snage su izvijestile o sedam poginulih i o trideset ranjenih vojnika.


“Sedmorica ukrajinskih vojnika su poginula, a trideset je ranjeno. Vojna akcija se nastavlja”, rekao je Vladislav Seleznjov, glasnogovornik “protuterorističke operacije” ukrajinskih vlasti.