Mračna strana

Od smrtonosnog kišobrana do radioaktivnog čaja: Najpoznatiji slučajevi ubijanja političara

Hina

Agenti izraelskog Mossada presreli su 1997. na ulici u jordanskom Amanu čelnika Hamasa Halida Mešala i pokušali ga ubiti ubrizgavanjem otrova s brzim djelovanjem u njegovo uho. Mešal je pao u komu, ali je preživio pošto je Izrael pod međunarodnim pritiskom dostavio protuotrov



BERLIN Kada je potrebno utišati političke protivnike, ubojstvo trovanjem najdraža je metoda agenata s mračne strane tajne službe.


Ovo su neki od poznatijih slučajeva:


Bugarski disident Georgi Markov, novinar koji je pobjegao od komunističkog režima Todora Živkova i živio u Londonu, pogođen je 1978. na ulici sićušnom kapsulom ispaljenom iz kišobrana agenta bugarske tajne službe. Umro je nekoliko dana poslije u londonskoj bolnici. Kapsula je bila natopljena otrovom ricinom.




Agenti izraelskog Mossada presreli su 1997. na ulici u jordanskom Amanu čelnika Hamasa Halida Mešala i pokušali ga ubiti ubrizgavanjem otrova s brzim djelovanjem u njegovo uho. Mešal je pao u komu, ali je preživio pošto je Izrael pod međunarodnim pritiskom dostavio protuotrov. Uhićeni agenti Mossada nakon toga su pušteni i vraćeni u domovinu.


Nakon ručka s agentima ukrajinske tajne službe 2004. godine, tadašnji vođa oporbe Viktor Juščenko teško se razbolio. Liječnici su u njegovoj krvi pronašli 50.000 puta višu razinu otrova dioksina od normalne. Juščenko je preživio i postao ukrajinski predsjednik, ali su posljedice trovanja bile godinama vidljive na njegovu licu. On je tvrdio da je iza pokušaja ubojstva stajala Moskva.


Kritičar Kremlja Aleksandar Litvinjenko otrovan je 2006. u Londonu čajem koji je sadržavao visokoradioaktivni polonij. Otrovu je trebalo tri tjedna da ga ubije. Uzrok smrti bila je akutna bolest radijacije. Britanska tajna služba je u istrazi slijedila tragove koji su je doveli do bivših pripadnika ruske tajne službe. Rusija je odbila izručiti osumnjičenike.


Kim Jong-nam, polubrat sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una, ubijen je nervnim otrovom VX-om u zračnoj luci u Kuala Lumpuru. Dvije žene poprskale su ga tim otrovom po licu. Umro je na putu za bolnicu.