OPASNOST ZA MIR U REGIJI Napadnuti tankeri u Omanskom zaljevu. Sumnja se da su pogođeni torpedom

P. N.

foto: Irib

foto: Irib

Posade tankera su evakuirane, a vlasti u Omanu i UAE još se nisu oglasile. Ovo nije prvi napad ovakve vrste. Četiri tankera u blizini obale UAE oštećena su prolog mjeseca.Dva tankera napadnuta su u Omanskom zaljevu, jedan u norveškom, drugi u singapurskom vlasništvu. Svjetske agencije javljaju da su napadnuti tanker Front Altair, čiji je vlasnik Frontline,odnosno Kokuka Courageous, u vlasništvu Bernard Schulte Ship Menagementa.


Tajvanska tvrtka CPC Corb, koja je u najmu norveškog tankera, sumnja da je brod pogođen torpedom. Napad se dogodio u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Na vijest o ovom incidentu odmah je za četiri posto skočila cijena sirove nafte, koja trenutno iznosi oko 62 dolara za barel.
Tankeri su u pomoć pozvali američku Petu flotu.


– Američke pomorske snage u regiji primile su dva odvojena poziva upomoć iz Omanskog zaljeva, stoji u priopćenju Pete flote.


Posade tankera su evakuirane, a vlasti u Omanu i UAE još se nisu oglasile. Ovo nije prvi napad ovakve vrste. Četiri tankera u blizini obale UAE oštećena su prolog mjeseca.