Njemačka kancelarka

Merkel: ‘Svom snagom borim se protiv klimatskih promjena’

Hina

Reuters

Reuters



Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u novogodišnjoj poruci da se svom snagom bori protiv klimatskih promjena kako bi omogućila budućim naraštajima mir i prosperitet.


»Globalno zagrijavanje je stvarnost. To je prijetnja«, rekla je u snimljenom govoru koji će biti emitiran u utorak navečer.


Čovjek je odgovoran za globalno povećanje temperature i za probleme koje je stvorilo globalno zagrijavanje, rekla je, dodajući da je još uvijek moguće »savladati taj izazov«.




»Sa 65 godina, u dobi sam u kojoj osobno neću iskusiti sve posljedice klimatskih promjena koje će se dogoditi ako političari ne djeluju«, naglasila je.


»Naša će djeca i unuci morati živjeti s posljedicama onoga što danas činimo ili ne činimo. Stoga koristim svoju snagu da osiguram da Njemačka pridonese – ekološki, ekonomski, socijalno – da se klimatske promjene stave pod kontrolu«.


Merkel je pozvala Nijemce da razmišljaju izvan zadanih okvira.


»Treba nam više nego ikada razmišljanje na novi način, snaga da napustimo utvrđene putove, volja da probamo nove stvari i odlučnost da brže djelujemo, uvjereni da ono neobično može uspjeti – i mora uspjeti – da bi današnje generacije mladih i njihovi potomci mogli i dalje dobro živjeti na ovoj Zemlji«, dodala je.