Velika Britanija

Johnson dobio poticaj u utrci za premijersku dužnost, podržao ga bivši suparnik

Hina

Boris Johnson / Foto: REUTERS

Boris Johnson / Foto: REUTERS

Boris je vodio discipliniranu kampanju i gotovo sigurno će biti naš novi premijer«, napisao je Hancock u tekstu za list The TimesBoris Johnson dobio je poticaj za svoj pokušaj da naslijedi britansku premijerku Theresu May kad je jedan od njegovih bivših suparnika podržao njegovu kandidaturu u ponedjeljak i rekao da je gotovo siguran da će pobijediti.


Ministar zdravstva Matt Hancock, koji je ispao iz utrke u petak pošto je osvojio samo 20 glasova u prvom glasanju konzervativnih zastupnika, rekao je da je Johnson najbolji kandidat da vodi stranku.


»Boris je vodio discipliniranu kampanju i gotovo sigurno će biti naš novi premijer«, napisao je Hancock u tekstu za list The Times.
»Ljudi radi više svrhe moraju ostaviti postrani svoje razlike u stavovima. Držim da trebamo nastupati zajedno, i to bolje početi ranije nego kasnije«, istaknuo je.


Kriza oko brexita mogla bi se još produbiti jer je Johnson, lice službene kampanje za brexit na referendumu 2016., obećao izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije, s dogovorom ili bez njega.


Johnson, favorit za nasljednika May na premijerskoj dužnosti, osvojio je potporu 114 konzervativnih zastupnika u prvom krugu glasanja za vodstvo u kojemu je glasalo 313 zastupnika. Najbliži suparnici bili su mu: Jeremy Hunt, ministar vanjskih poslova, koji je dobio 34 glasa, Michael Gove, ministar okoliša, s 37 glasova i Dominic Raab, bivši ministar za brexit, s 27 glasova.


Drugi krug glasanja bit će u utorak, a rezultati objavljeni oko 17 sati po lokalnom vremenu.Svaki kandidat s 32 glasa ili manje bit će eliminiran.


Budu li svi kandidati imali više od 32 glasa, onaj s najmanje bit će eliminiran.