Hadž

Dva milijuna hodočasnika kamenuje Sotonu

Hina

Muškarci i žene naizmjenično su sudjelovali u tome ritualu koji se sastoji u bacanju sedam kamena prvog dana na gromadu te 21 kamena sutradan ili prekosutra na tri kamena (veliki, srednji, mali).MINA Više od dva milijuna muslimanskih vjernika počelo je u subotu u Mini, blizu Meke, ritual kamenovanja gromade koja simbolizira Sotonu, prvog dana muslimanskog blagdana Kurban Bajrama.


Muškarci i žene naizmjenično su sudjelovali u tome ritualu koji se sastoji u bacanju sedam kamena prvog dana na gromadu te 21 kamena sutradan ili prekosutra na tri kamena (veliki, srednji, mali).


Vjernici su proveli noć u dolini blizu Muzdalife nakon što su u petak cijeli dan molili na brdu Arafat, što je ključni trenutak hodočašća.
Početak rituala kamenovanja Sotone podudara se s prvim danom Aid al-Adhe ili blagdana žrtvovanja Kurban Bajrama, koji slave muslimani u cijelom svijetu.


Ukupan broj hodočasnika ove godine iznosi 2.085.238, od kojih je 1.389.053 došlo iz inozemstva a ostatak, njih 696.185 iz saudijske kraljevine, po statističkim podacima.


Brojke su slične onima iz prethodnog hadža.