Socijalist

Costi povjeren mandat za formiranje nove portugalske vlade

Hina

Reuters

Reuters



Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa u utorak je produljio mandat socijalistu Antoniju Costi na dužnosti predsjednika vlade nakon njegove pobjede na parlamentarnim izborima i povjerio mu mandat za sastavljanje nove vlade.


Vijest je iz predsjednikova ureda došla tijekom večeri dok je predsjednik, konzervativac Marcelo Rebelo de Sousa razgovarao s Costom.


Predsjednik je tijekom čitavog dana razgovarao sa strankama zastupljenim u novom sazivu parlamenta nakon nedjeljnih izbora, što je prva etapa u produljenju mandata premijera koji je na vlast došao 2015. zahvaljujući dotad neviđenoj koaliciji s radikalnom ljevicom.




Po gotovo konačnim rezultatima, Socijalistička stranka je pobijedila na izborima s 36,65 posto glasova i najmanje 106 zastupnika kojih je u prošlom sazivu imala 86, ali neće imati apsolutnu većinu u parlamentu s 230 zastupničkih mjesta.


Costa (58) treba dakle tražiti potporu u parlamentu u kojemu i dalje većinu imaju stranke ljevice.


Bivši lisabonski gradonačelnik je rekao da želi »obnoviti« tročlanu koaliciju koju je prije četiri godine sastavio s Lijevim blokom, koji je zadržao 19 zastupnika i savezom komunista i zelenih koji je pao za 12 zastupnika.


U novom odnosu snaga bio bi mu dovoljan samo jedan od ta dva saveznika kako bi imao većinu od 116 mjesta.


Nakon razgovora s predsjednikom, čelnica Lijevog bloka Catarina Martins je opetovala spremnost da »pregovara o mjerama koje bi se uključile u vladin program« i koje bi se provodile u četverogodišnjem mandatu.


Komunistička stranka je pak rekla da bi prijedloge socijalista radije proučila »pojedinačno«.


Ne dobije li potporu nijednog od dvoje bivših partnera kako bi zajamčili stabilnost vlade, Costa bi mogao bez ostatka ljevice jer je njegova parlamentarna skupina veća nego čitava desnica.


Costa je još u nedjelju rekao da će dijalog proširiti na stranku PAN za prava životinja koja je s 1 narasla na 4 zastupnika i na omanju stranku liberalne ljevice koja je u parlament ušla s jednom zastupnicom.


Po pisanju tamošnjih glasila Costa će u srijedu početi formalne razgovore s potencijalnim saveznicima. Komunistička stranka je potvrdila da je tijekom poslijepodneva planiran sastanak s čelnicima PS-a.


Konačni rezultati izbora znat će se ovih dana uz dodjelu četiriju mjesta namijenjenih izbornim jedinicama u inozemstvu.