NEMA PRODAJE

CJEPIVO SVIMA Njemački ministar gospodarstva odgovorio SAD-u i Trumpu: “Njemačka nije na prodaju”

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Glasnogovornik CureVaca nije objasnio zašto je došlo do iznenadnih promjena u vodstvu tvrtke, odnosno zašto je osnivač Ingmar Hoerr smijenio direktora Daniela Menichellu



BERLIN – Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier poručio je u ponedjeljak Sjedinjenim Državama da “Njemačka nije na prodaju”, uslijed afere oko navodnog američkog pokušaja kupnje njemačke tvrtke CureVac koja razvija cjepivo protiv koronavirusa. 


Altmaier, bliski saveznik kancelarke Merkel, na engleskom je kazao da “Njemačka nije na prodaju” u podcastu njemačkog novinara Gabora Steingarta.


U nedjelju je Welt am Sontag objavio da je SAD ponudio CureVacu, privatnoj tvrtki iz Tübingena milijardu dolara za prava na cjepivo koje razvija, pozvavši se na izvore iz njemačke vlade.




“Znamo tu kompaniju i u kontaktu smo s tom kompanijom”, rekao je Altmaier u podcastu. 


CureVac je odbacio navode Welt am Sonttaga. 


“CureVac nije dobio ponudu američke vlade, ili povezanog entiteta, prije, tijekom ili nakon sastanka posebnog tima za koronavirus u Bijeloj kući 2. ožujka. CureVac odbacuje sve navode iz tiska”, objavila je tvrtka na svom Twitteru.


Glasnogovornik CureVaca nije objasnio zašto je došlo do iznenadnih promjena u vodstvu tvrtke, odnosno zašto je osnivač Ingmar Hoerr smijenio direktora Daniela Menichellu.


Početkom ožujka američki državljanin Menichella posjetio je Bijelu kuću, na poziv Donalda Trumpa, kako bi razgovarali o strategijama za razvoj cjepiva s drugim farmaceutskim i biotehnološkim tvrtkama.


CureVac trenutačno radi na razvoju cjepiva protiv koronavirusa te je dobio 8,3 milijarde dolara od globalne Koalicije za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), čiji je supokretač fondacija BIll & Melinda Gates.


Prema glasnogovorniku tvrtke nije jasno hoće li, ako ga uspije proizvesti, CureVac prodati prava na cjepivo, zaključiti vanjski ugovor ili će sami pustiti cjepivo na tržište.


“Nismo obvezani ugovorima”, kazao je. 


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen razgovarat će s čelnicima njemačkih farmaceutskih kompanija u ponedjeljak. 


Von der Leyen će razgovarati o tome kako osigurati da “ova kompanija nastavi djelovati i provoditi svoja istraživanja u Europi”,  rekao je glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer. 


Iako tvrtka negira da je primila američku ponudu, i drugi njemački ministri poslali su jasnu poruku.


“Njemački istraživači predvodnici su u razvoju lijekova i cjepiva, u sklopu globalnih projekata. Ne možemo dozvoliti drugima da ekskluzivno dobiju rezultate njihovih istraživanja”, rekao je ministar vanjskih poslova Heiko Maas za novine medijske grupe Funke (bivši WAZ).  


“Samo zajedno možemo pobijediti ovaj virus, a ne ako smo jedni protiv drugih”, istaknuo je Maas.