Zahtjevan pothvat

RIJEČANIN ZA GUINNESSA Sebastian Mendiković oborio rekord u zgibovima iza glave

Ivana Kocijan

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Obaranje rekorda snimano je iz tri različita kuta, uz stručno sudačko praćenje, pa će poduhvat nakon ovjere Guinnessove ekipe postati i službeni svjetski rekord u zahtjevnoj disciplini



RIJEKA Riječanin Sebastian Mendiković jučer se, kratko iza podneva, upustio u zahtjevan pothvat; obaranje Guinnessovog rekorda u kategoriji Zgibovi iza glave u jednoj minuti. Na Martinkovcu, na terasi teretane Gym300 koju je u suradnji s prijateljicom otvorio u lipnju ove godine, u tom su ga jednominutnom zadatku bodrili brojni prijatelji, kolege i rodbina, ali i sudci koji su snimali i pratili svaki njegov pokret: točnije 32 zgiba koja je izveo u zadanom roku.


– Prošle godine obarao sam Guinnessov rekord u izvođenju zgibova pod opterećenjem od 27 kilograma. Zasad sam ga srušio neslužbeno budući da pozicije tereta i neki tehnički zahtjevi nisu bili ok pa još uvijek nije službeno priznat. U kategoriji Zgibovi iza glave u jednoj minuti rekord je 27, a ja sam ih sad napravio 32.


Sudci Danijel Mihić, Božidarka Matija Čerina i Marin Beltrame su upoznati s tehnikom koja je praćena pravilima iz Guinnessove knjige rekorda, sve je snimljeno iz tri kuta, uz sudačko praćenje, Guinnessova komisija sada će dobiti te snimke i odlučiti je li sve po pravilima.




Mislim da će sve biti priznato, nema puno mogućnosti da sam tu nešto promašio. Jako sam zadovoljan, nadao sam se napraviti barem 30 zgibova, a napravio sam ih još i više, rekao nam je nakon uspješnog pokušaja rušenja rekorda Sebastian, inače 32-godišnji fitness trener iz Rijeke i bivši sportaš koji se amaterski bavi body buildingom.


Na ideju da pokuša srušiti neki od Guinnessovih rekorda sa zgibovima došao je prije dvije godine gledajući slične »akcije« na internetu.



– Pokušavao sam nešto slično na treningu, vidio sam da sam dobar, da mi ide, da sam blizu rekorda pa sam odlučio probati, malo se igrati kad ionako redovito treniram. Zaključio sam da imam mogućnosti i da se samo trebam pripremiti.


Treniram cijele godine jer sam se pripremao za body building natjecanje na koje na kraju nisam otišao, u lipnju sam počeo raditi specifične vježbe za zgibove, a zadnja tri tjedna sam se posvetio samo ovome. Ima dosta kategorija sa zgibovima pa ako budem imao volje i motivacije, sigurno bih mogao oboriti još tri, četiri rekorda. Osim toga, volio bih skupiti ekipu koja bi oborila više rekorda istovremeno, zaključio je Sebastian.