Oštrije mjere

‘Zatvaraju se sve javne površine’: Policija će micati ljude s ulica, iz parkova i s riva. Bit će i kazni

P. N.

Ilustracija Sanjin Strukić PIXSELL

Ilustracija Sanjin Strukić PIXSELL

Da se držimo mjera ovo ne bi bilo potrebno. Ali činjenice pokazuju da postoji dovoljna manjina koja može biti opasnost za sebe i druge, pa ćemo donositi sve restriktivnije i rigoroznije odluke, a stožeri i policija će voditi računa o tome kako se provode



Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je uvođenje još strožih mjera.


Prva od njih je prekid svih međugradskih linija za vlakove i autobuse, čime se zaustavlja fluktuacija među gradovima. Zatvoreni su i željeznički i autobusni kolodvori.


– Da se držimo mjera ovo ne bi bilo potrebno. Ali činjenice pokazuju da postoji dovoljna manjina koja može biti opasnost za sebe i druge, pa ćemo donositi sve restriktivnije i rigoroznije odluke, a stožeri i policija će voditi računa o tome kako se provode. Naši životi će se sve više mijenjati i odvijati u zatvorenim prostorima. Praksa zemalja koje su bile na prvoj crti žarišta ove epidemije je pokazala da je to nužna mjera. Naše odluke polaze od temeljne činjenice – ljudi, ostanite doma, ne izlazite iz kuća, osim onih koji moraju ići na posao i osim ako moraju otići do dućana ili bolnice i odmah se vratiti kući, rekao je Božinović.




Kaže kako policija počinje diljem Hrvatske obilaziti sva javna mjesta.


– Tamo gdje vide da se netko ne drži mjera će reagirati u skladu sa zakonom. Na neki način zatvaramo sve javne površine. Ne možemo fizički, ali nećemo dopustiti okupljanje ljudi u skupinama na javnim površinama, rivama, parkovima i slično. Nema grupiranja, to moramo osvijestiti, dodao je Božinović.