General poduzetnik

Zašto je zapela gradnja Čermakovih nebodera vrijednih 50 milijuna eura

Ladislav Tomičić

Rat na relaciji Milan Bandić – Gradska skupština Zagreba usporio je ambiciozni projekt



ZAGREB Projekt generala Ivana Čermaka – gradnja dvaju nebodera na Jankomiru vrijednih oko 50 milijuna eura – našao se u ulozi ping-pong loptice koju međusobno prebacuju gradska uprava i Skupština Grada Zagreba.


Nebodere s više od trideset etaža namjerava izgraditi Čermakova tvrtka Crodux, a urbanistički plan uređenja za lokaciju u slobodnoj carinskoj zoni Jankomir usvojen je u travnju 2005. godine.


Čermakov projekt, međutim, zaustavljen je zbog novih odredbi GUP-a koje traže veću udaljenost objekta od granica parcele, a nadležni odbori Gradske skupštine problematizirali su i činjenicu da Čermakov projekt ne sadrži pješačke površine potrebne da bi se osigurale kvalitetnije pješačke veze zone Jankomir sa Zagrebačkom avenijom i rekreacijskom zonom Staro Savišće.




Ukratko, pred Čermakom se našao nerazmrsiv čvor objektivnih i manje objektivnih administrativnih zapreka, koje su posljedica otvorenog rata na relaciji gradonačelnik Milan Bandić – Gradska skupština.


Bandićeva gradska uprava inzistira da se projektu da zeleno svjetlo, a Skupština to odbija učiniti, navodeći kao razlog spomenute propuste kod planiranja projekta.


Želeći pojačati svoju argumentaciju gradska uprava pisala je i resornom ministarstvu, koje je također dalo zeleno svjetlo za projekt, ali Gradska skupština ipak je nastavila inzistirati da projekt do utančine mora biti usklađen s propisima.   

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u utorak, 20. rujna 2011.