Nedostupna radna mjesta

Zabranjen prelazak granice: Hrvatski radnici ipak neće moći na posao u Sloveniju

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

„Ne znam ima li sada koga tko dolazi, ako ima morat ćemo to odraditi po odluci sanitarnog inspektora. Zato smo organizirali ovu izvanrednu tiskovnu konferenciju jer će radnici koji namjeravaju sutra ići na posao u Sloveniju možda na vrijeme čuti ili pročitati i prema tome odlučiti kako dalje", rekao je Ribar.



KARLOVAC – Nacionalni stožer Civilne zaštite RH obavijestio je Stožer CZ Karlovačke županije da se od danas u 20 sati obustavlja pogranični promet sa slovenskim pokrajinama Dolenjska i Bela Krajina i hrvatski radnici koji tamo rade, više neće moći prelaziti granicu.


Načelnik karlovačkog županijskog Stožera CZ Josip Ribar objasnio je večeras na izvanrednoj konferenciji za novinare da je odlukom Nacionalnog stožera CZ RH, područje Bele Krajine i Dolenjske u Sloveniji uvršteno u kategoriju područja s izrazito visokim rizikom zaraze novim koronavirusom (kategorija 1). To znači da će svi putnici koji dolaze iz navedenih područja i ulaze u Hrvatsku, biti podvrgnuti mjerama 14-dnevne karantene. Izuzetak su putnici u tranzitu, koji samo prolaze kroz Hrvatsku, istaknuto je na tiskovnoj konferenciji u Karlovcu.


Štoviše, na ulasku u Hrvatsku bit će zadržani i podvrgnuti 14-dnevnoj organiziranoj karanteni, ne obiteljskoj. Nekoliko je karantena u Karlovcu i jedna u Vojniću, rečeno je.




Ova je odluka na snazi od petka 20. ožujka u 20 sati i svi građani koji su večeras na granici morali bi se odvoziti u karantene, rekao je Ribar, a na pitanje novinara hoće li tako i biti odgovorio je:


„Ne znam ima li sada koga tko dolazi, ako ima morat ćemo to odraditi po odluci sanitarnog inspektora. Zato smo organizirali ovu izvanrednu tiskovnu konferenciju jer će radnici koji namjeravaju sutra ići na posao u Sloveniju možda na vrijeme čuti ili pročitati i prema tome odlučiti kako dalje”, rekao je Ribar.


U ovom djelu Slovenije radi nekoliko stotina radnika iz Karlovačke županije.


Ranije danas je isti Stožer priopćio da će dnevno na posao u Sloveniju hrvatski radnici moći ići, ali bez zaustavljanja na javnim mjestima, te se u svojim domovima pridržavati uputa HZJZ o samoizolaciji, s izuzetkom da iz nje mogu odlaziti svakog dana, no isključivo na posao u Sloveniju i vraćati se natrag u svoje domove.


Unatrag pet dana više puta su se mijenjale odluke što s dnevnim migracijama hrvatskih radnika, ali večerašnja odluka kojom se te dvije slovenske pokrajine proglašavaju područjem „najviše pogođenih epidemijom bolesti COVID-19 (Kategorija 1)“, zaustavit će mogućnost daljnjih prelazaka granice, rečeno je.