Treći krug poticaja

Za kupnju električnog ili hibridnog vozila država daje do 70 tisuća kuna

Bojana Mrvoš Pavić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Poticaji iznose do 40 posto vrijednosti vozila, odnosno do maksimalno 70.000 kuna za kupnju električnih vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug-in vozila, te do 30.000 kuna za hibridna vozila. 



ZAGREB Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv, treći dosad, za subvencioniranu kupnju električnih i hibridnih vozila, za što na raspolaganju ima 7,5 milijuna kuna. Poziv će biti otvoren do kraja godine ili do isteka sredstava, pri čemu građani i tvrtke mogu kupiti električno, hibridno ili plug in hibridno vozilo uz bespovratne državne poticaje od 7.500 do 70.000 kuna po vozilu. Kroz dvije dosadašnje akcije, prošle godine i u travnju ove godine, odobreni su poticaji za kupnju 946 električnih i hibridnih vozila. 


Poticaji iznose do 40 posto vrijednosti vozila, odnosno do maksimalno 70.000 kuna za kupnju električnih vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug-in vozila, te do 30.000 kuna za hibridna vozila. Za kupnju električnih skutera, motocikla i četverocikala poticaji iznose od 7.500 do 30.000 kuna, dok tvrtke za kupnju vozila ukupno mogu dobiti do 700 tisuća kuna. Vozilo kupljeno uz subvenciju građani moraju zadržati u vlasništvu najmanje godinu dana, a tvrtke tri godine. Svaki građanin uz subvenciju može kupiti samo jedno vozilo. Sufinancira se kupnja novih vozila, koja mogu biti kupljena u bilo kojoj zemlji EU-a, ali trebaju biti registrirana u Hrvatskoj. Za prijavu na javni poziv potrebno je u Fond dostaviti ponudu za kupnju vozila od prodavatelja s tehničkim karakteristikama vozila te kopiju osobne iskaznice i ispunjen prijavni obrazac. Nakon što se u Fondu zahtjev odobri, potpisuje se Ugovor o sufinanciranju i korisnik ima vremena  šest mjeseci za kupnju vozila. Fond će poticaje isplatiti u roku od 30 dana nakon dostave računa, dokaza o uplati i kopije prometne dozvole. 


Fond će 30. rujna raspisati i novi, treći dosad natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada, za što na raspolaganju ima 50 milijuna kuna. Ove i prošle godine pokrenuta je energetska obnova 366 stambenih zgrada, vrijedna 368 milijuna kuna. Obnova zgrada sufinancira se u iznosu od 40 do 80 posto vrijednosti investicije, do najviše  1,4 milijuna kuna po zgradi.