"Jeremićeva rasprava" u UN-u

Vesna Pusić: Međunarodnim sudovima nema alternative

Hina

SAD su poručile da su raspravu bojkotirate kao »huškačku«, dok su neke zemlje ocijenile da je njezina jedina svrha bila negodovanje zbog tretmana Srba na sudovima za ratne zločine. Jeremić je, pak, ako je suditi prema njegovim izjavama koje prenose srbijanski mediji, zadovoljan odjekom rasprave



ZAGREB Većina zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, jedinstvene su u negativnoj ocjeni rasprave o radu međunarodnih kaznenih sudova koja je, na inicijativu predsjednika Opće skupštine Ujedinjenih naroda Vuka Jeremića, u srijedu, 10. travnja, održana u UN-u.


Da debata neće naići na odobravanje zapadnih diplomacija dalo se naslutiti već iz činjenice da su SAD, Kanada, Jordan, ali i predstavnici Haškog suda te pojedinih međunarodnih udruga, unaprijed najavili da u raspravi ne žele sudjelovati, dok je većina europskih zemalja Jeremiću poslala niže ranigirane diplomate. 


 Huškačka rasprava


Kako prenosi agencija Reuters, SAD su poručile da su raspravu bojkotirale kao »huškačku«, dok su neke zemlje ocijenile da je njezina jedina svrha bila negodovanje zbog tretmana Srba na sudovima za ratne zločine. Jeremić je, pak, ako je suditi prema njegovim izjavama koje prenose srbijanski mediji, zadovoljan odjekom rasprave i brojem sudionika. 




  »SAD se nimalo ne slaže s odlukom predsjednika Opće skupštine da održi neuravnoteženu, huškačku tematsku raspravu o ulozi međunarodnih kaznenih sudova u procesu pomirbe i neće u njoj sudjelovati«, kazala je Erin Pelton, glasnogovornica američke misije pri UN-u. Washington posebno problematičnim smatra što u raspravi »primjeren glas« nisu dobile žrtve zločina.


Podsjetimo, Jeremić je odbio zahtjev Majki Srebrenice da se obrate Općoj skupštini, iako ih je pozvao na raspravu, pa su one održale konferenciju za novinare u sjedištu UN-a pod pokroviteljstvom vlada Jordana i Liechensteina. 


  Hrvatsku je na raspravi predstavljao veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović koji je, među ostalim, poručio da se čini da istina i pravda nisu vrijednosti zbog kojih je debata organizirana, a osvrnuo se i na tvrdnje srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića ocijenivši da ne korespondiraju s činjenicama i da Hrvatska nije s njima suglasna.


Nikolić je, među ostalim, optužio Haaški sud za pristranost prema srpskom narodu, Srbiji i srpskim optuženicima tvrdeći da postoji »atmosfera linča u odnosu na sve što je srpsko« te da je taj sud »odmogao pomirenju« i da »selektivna pravda ne pridonosi miru i stabilnosti«, a za oslobađajuće presude u tri predmeta – »Gotovina i Markač«, »Haradinaj« i »Naser Orić« – kazao je da predstavljaju »čvrstu potporu kulturi nekažnjavanja«.  

Tvrdoglavi Jeremić


Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić smatra da je Hrvatska tijekom rasprave dobro reagirala. 


  – Smatramo da je rasprava u UN-u bila više rasprava političke prirode, a manje rasprava o faktičkom unapređivanju međunarodnog sudovanja. Na taj način smo i reagirali preko našeg veleposlanika u UN-u i na tome ćemo se zadržati nadajući se da ćemo u budućnosti doći do razine zrelosti na kojoj se može zaista raspravljati o funkcioniranju međunarodnih sudova, poručila je jučer Pusić. Dodala je da je Hrvatska donijela trajnu odluku da surađuje s međunarodnim sudovima i smatra da nema alternative u nekim stvarima upravo u toj vrsti međunarodne pravde. 


  – S tog stanovišta mi smo uvijek i nadalje vrlo spremni i zainteresirani sudjelovati u raspravama o unapređivanju i doradi međunarodnih pravosudnih institucija i međunarodnih sudova, kazala je potpredsjednica Vlade. 


  Prema pisanju Reutersa, zapadnim zemljama bio je sporan i datum održavanja rasprave, 10. travnja, na dan osnutka NDH. Neimenovani zapadni diplomat za tu je novinsku agenciju ustvrdio da je Jeremić odbio promijeniti datum održavanja unatoč molbama niza izaslanstava.